Skip to main content

Βολές Σαξώνη κατά Παπαγεωργόπουλου

Βολές κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης και στενών συνεργατών του εκσφενδόνισε κατά τη χθεσινή πολύωρη απολογία του στον ειδικό ανακριτή, ο πρώην ταμίας και βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο υπεξαίρεση
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr


Βολές κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης και στενών συνεργατών του εκσφενδόνισε κατά τη χθεσινή πολύωρη απολογία του στον ειδικό ανακριτή, ο πρώην ταμίας και βασικός κατηγορούμενος στο σκάνδαλο υπεξαίρεσης 30 εκατ. ευρώ, Παναγιώτης Σαξώνης. Ο ίδιος μετά την 4ωρη απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος.

Ο 46χρονος ανέλαβε την ευθύνη για μέρος της υπεξαίρεσης που αντιστοιχεί σε ποσό του 1 εκατ.ευρώ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι εκτελούσε άνωθεν εντολές και φέρεται να κατονόμασε ανώτερα στελέχη ότι γνώριζαν ή και έδιναν εντολές για μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Ο δήμαρχος οφείλει να εξηγήσει αν ήταν γνώστης των εντολών των αντιδημάρχων και του γενικού γραμματέα για τη μη καταβολή εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία», ανέφερε ο Σαξώνης στο 14 σελίδων υπόμνημά του, υποστηρίζοντας ότι τού ζητήθηκε τρόπος ώστε να υπάρχει νομιμοφανής τακτοποίηση των κρατήσεων, για να καλυφθούν προϋπάρχουσες εκταμιεύσεις που έγιναν για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο ίδιος χθες, φαίνεται ότι επί σειρά ετών δεν γινόταν κανένας εσωτερικός έλεγχος στα οικονομικά του δήμου και έκανε λόγο για «πρόχειρα βιβλία» που κρατούσαν στελέχη. 

Ο Σαξώνης διέψευσε και τον ισχυρισμό του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, ότι δεν τον γνωρίζει, υποστηρίζοντας ότι είχε υπογράψει συμφωνία με τη δημοτική τηλεόραση, ενώ έκλεινε τραπέζι στον δήμαρχο για το νυχτερινό κέντρο στο οποίο ήταν υπεύθυνος. Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε στην ταβέρνα που διατηρούσε η σύζυγος του κ. Παπαγεωργόπουλου διοργανώνονταν χοροί υπαλλήλων του δήμου παρουσία και του δημάρχου. 

«Ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι ήμουν πρόσωπο άγνωστο για το γενικό γραμματέα του δήμου και τους εκάστοτε αντιδημάρχους είναι απολύτως αναληθής και φαιδρός, αποδεικνυομένου του ψεύδους αυτού από πλήθος εγγράφων - στοιχείων. Ομοίως ο ισχυρισμός του δημάρχου ότι δε με γνωρίζει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, απλά του υπενθυμίζω ότι κατά την αγωνιστική περίοδο 2006 - 2007 και ενώ ήμουν αντιπρόεδρος της ομάδας μπάσκετ με την επωνυμία "Πανόραμα Α.Μ.Σ." υπέγραψα συμφωνία με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, της οποίας πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος για την παραχώρηση διαφημιστικού χρόνου και τη μετάδοση των αγώνων του παραπάνω σωματείου», υποστηρίζει στο υπόμνημα ο Σαξώνης.

Όσα υποστήριξε στην απολογία αναμένεται να οδηγήσουν σε προσωποποίηση ποινικών διώξεων κατά συγκεκριμένων ατόμων τα οποία έχουν εντοπιστεί από τις προσωρινές εκθέσεις της οικονομικής επιθεωρήτριας.