Skip to main content

Βόμβα 5,5 εκατ. ευρώ στην κυβέρνηση

Βόμβα έσκασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μετά την αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» πως ο διάσημος τραγουδιστής Τ. Βοσκόπουλος, που υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση με τη σύζυγό του, υφυπουργό Τουρισμού
Πάνω από 5,5 εκατ. ευρώ χρωστάει στην εφορία ο διάσημος τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος, για οφειλές 17 ετών, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και η σύζυγός του και υφυπουργός Τουρισμού, Άντζελα Γκερέκου, καθώς υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο γνωστός τραγουδιστής δεν έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ στην εφορία τα τελευταία 17 χρόνια, ενώ η η ΙΓ’ ΔΟΥ Αθηνών έχει προχωρήσει σε κατασχέσεις των ακινήτων του τραγουδιστή και έχει ζητήσει και την ποινική του δίωξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπίας», οι αναλογούντες φόροι ανέρχονται: κεφάλαιο 3.169.449,80 με προσαυξήσεις 2.315.085,80 και τέλη 17.365,95. Έτσι, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 5.501.901,55 ευρώ. Το εν λόγω ποσό έχει βεβαιωθεί από την αρμόδια εφορία και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Ο κ. Βοσκόπουλος ζήτησε από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών τη διαγραφή του χρέους λόγω αδυναμίας εξόφλησης. Η αρμόδια επιτροπή απέρριψε το αίτημά του στις 25 Σεπτεμβρίου του 2009, μη δεχόμενη ότι υπάρχει οικονομική αδυναμία εξόφλησης.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται η παραίτηση της κα Γκερέκου από τη θέση της υφυπουργού Τουρισμού.

Στάση αναμονής από κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής για τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά δημοσίευμα στον Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ο Τόλης Βοσκόπουλος χρωστάει 5,5 εκ. ευρώ στην εφορία, δήλωσε ότι «ο κ. Βοσκόπουλος είναι ένας ιδιώτης και από όσο προκύπτει και από το δημοσίευμα υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες ως προς τις υποχρεώσεις του για τη φορολογική καταβολή και τακτοποίηση».

«Το μήνυμα το δικό μας είναι σαφώς μήνυμα ευνομίας. Αυτό το δείχνουμε με κάθε πράξη μας, με κάθε ενέργεια και κάθε σκέψη μας», τόνισε ο κ. Πεταλωτής απαντώντας σε συμπληρωματική ερώτηση.

«Από εκεί και πέρα, όμως, ένα δημοσίευμα το οποίο αναφέρεται -έτσι όπως το διαβάσαμε όλοι - με τα ελλιπή στοιχεία, δεν μπορεί πραγματικά να δώσει εκείνες τις διαστάσεις που ίσως έχει μια υπόθεση με τις γνωστές διεκδικήσεις και δικαστικές εκκρεμότητες που έχει ο κ. Βοσκόπουλος», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Γ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εάν υπάρχουν περαιτέρω στοιχεία από την κυβέρνηση, θα πάρει θέση και φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα περί διαφάνειας, ευνομίας και καλού παραδείγματος που δίνουν τα μέλη αυτής της κυβέρνησης».

Τι απαντάει ο γνωστός τραγουδιστής

Επιστολή με την οποία απαντάει στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» απέστειλε ο διάσημος τραγουδιστής:

«Σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε δήθεν φορολογική μου ασυλία, έχει εμένα ως εμφανή στόχο αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει. Γι’ αυτό, εκτός από την ύποπτη για τη σκοπιμότητά της επισήμανση, ότι υποβάλλω δήλωση μαζί με τη σύζυγό μου την ιδιότητα της οποίας παραθέτει, στο δημοσίευμα περιέχονται ανακρίβειες κρίσιμης σημασίας.

Επισημαίνω χαρακτηριστικά:

- Η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια. Άλλη ήταν τότε η συζυγική μου σχέση.

- Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν.

- Δεν ζήτησα ποτέ διαγραφή του χρέους. Ζήτησα τη διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή και την άρση των βαρών, ώστε να πωληθούν τα ακίνητά μου και να εισπράξει η Εφορία το τίμημα, αντί του μικρότερου που ο πλειστηριασμός θα απέφερε.

- Δεν έχω τέσσερα αυτοκίνητα, όπως γράφεται αλλά μόνο ένα και μάλιστα μοντέλο του 1977, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και δεν κυκλοφορεί.

- Έχω μόνο τα κατεσχημένα από το δημόσιο ακίνητα. Κατέβαλα όσα μου ήταν δυνατό να καταβάλω, ενόψει του ότι όπως ευρέως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια έχω παύσει να εργάζομαι».