Skip to main content

Βόμβα μεγατόνων από Ελβετία, νίκη για Χιλή

Ο πρώτος αγώνας στο Μουντιάλ είναι πάντα ύπουλος. Η Ισπανία, για πολλούς μεγάλο φαβορί, το κατάλαβε καλά με την ήττα 0-1από την Ελβετία. Η Χιλή κέρδισε την Ονδούρα με 1-0, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του
Ο πρώτος αγώνας στο Μουντιάλ είναι πάντα ύπουλος. Η Ισπανία, για πολλούς μεγάλο φαβορί, το κατάλαβε καλά με την ήττα (0-1, 52΄ Φερνάντες) από την Ελβετία!

Το φαβορί του αγώνα ήταν η Ισπανία και από αυτή περίμεναν όλοι να βγει στην επίθεση από το ξεκίνημα και να ψάξει το γκολ. Όπως κι έγινε. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έκανε το αγαπημένο της παιχνίδι, παίρνοντας την κατοχή της μπάλας και ψάχνοντας με πολλές πάσες το κενό στην αντίπαλη άμυνα. Με τον Ινιέστα κινητήριο μοχλό και τον Τσάβι συμπαραστάτη του, οι Ίβηρες μετέφεραν το ματς στο μισό γήπεδο και προσπάθησαν είτε από τον άξονα είτε από τα άκρα να βρουν τη λύση.

Η Ελβετία την ίδια ώρα, όπως επίσης αναμενόταν, είχε την προσοχή της στην άμυνα. Οι παίκτες του Οτμαρ Χίτζφελντ κρατούσαν τις θέσεις τους, δεν έδειχναν διάθεση να ρισκάρουν και αρκούνταν στο να κρατάνε το 0-0. Κι η αλήθεια είναι ότι το κράτησαν στο πρώτο ημίχρονο πιο εύκολα από ό,τι θα περίμεναν, παρά το πλήγμα με την αποχώρηση του Σεντέρος στο 36΄ λόγω τραυματισμού, καθώς οι Ισπανοί ναι μεν ήταν συνεχώς μπροστά, αλλά οι ευκαιρίες που δημιούργησαν ήταν λίγες. Δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, άλλωστε, από τη στιγμή που από ένα σημείο κι έπειτα μόνο ο Ινιέστα ήταν κινητικός από το κέντρο και μπροστά, ενώ ο Βίγια έκανε αρκετά λάθη σε φάσεις σχετικά εύκολες.

Επίθεση η Ισπανία, γκολ η Ελβετία!
Με την έναρξη της επανάληψης η Ισπανία μπήκε αποφασισμένη να πνίξει την αντίπαλό της και άσκησε έντονη πίεση, για να σκοράρει όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Σε αυτήν την προσπάθεια συμμετείχαν και οι... αμυντικοί, με αποτέλεσμα η Ελβετία να βρει χώρο για αντεπίθεση στο 52΄. Μια αντεπίθεση στην οποία άνοιξε το σκορ με τον Φερνάντες, κάνοντας το 0-1 και αλλάζοντας τα πάντα στο ματς! Οι Ισπανοί έδειχναν να τα έχουν χαμένα, οι Ελβετοί είχαν και την ψυχολογία με το μέρος τους και ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε έριξε στον αγώνα τους Τόρες και Νάβας αντί των Μπούσκετς και Σίλβα, κάνοντας πιο επιθετική την ομάδα του.

Με τον Τόρες στο γήπεδο οι φούριας ρόχας φάνηκαν πιο απειλητικοί, αλλά και πάλι δεν μπορούσαν να βρουν τους χώρους για να κάνουν τα δικά τους. Οι Ελβετοί κρατούσαν τις θέσεις τους, ήταν σταθεροί στον τρόπο παιχνιδιού τους και ανάγκαζαν τους αντιπάλους τους να απειλούν κυρίως με μακρινά σουτ.

Δοκάρι η Ισπανία, δοκάρι και η Ελβετία...
Σε ένα από αυτά τα σουτ, στο 70΄, ο Αλόνσο σημάδεψε το δοκάρι του Μπενάλιο στη μεγαλύτερη ευκαιρία της Ισπανίας για να ισοφαρίσει και να διεκδικήσει τη νίκη. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης έβγαινε, από ένα σημείο κι έπειτα, μαζικά μπροστά και άφηνε συνεχώς χώρους στους Ελβετούς για να απειλήσουν με νέες αντεπιθέσεις. Το έκαναν στο 74΄, όταν έφτασαν μια ανάσα από το να εξασφαλίσουν τη νίκη, αλλά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι, στο κοντινό πλασέ του Ντερντιγιόκ, που εξέθεσε την ισπανική άμυνα.

Ασφυκτική πίεση αλλά δεν...
Στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης η Ισπανία πίεσε ασφυκτικά την Ελβετία για να φτάσει στην ισοφάριση, αλλά το έκανε με λάθος τρόπο. Οι Ίβηρες, για την ακρίβεια, δεν ήξεραν τι ακριβώς έκαναν στο γήπεδο προκειμένου να βρουν τον διάδρομο για την αντίπαλη εστία κι όταν δεν ξέρεις τι κάνεις, λογικό είναι στο τέλος να μην πετυχαίνεις αυτό που θέλεις.

Χιλή-Ονδούρα 1-0

Από το 1962 είχε να κερδίσει σε Μουντιάλ η Χιλή και η κάκιστη Ονδούρα προσφερόταν για να σπάσει η παράδοση! Η ομάδα του Μπιέλσα κέρδισε με το φτωχό 1-0, επιβεβαιώνοντας άνετα το ρόλο του φαβορί. Αγωνίστηκε ως αλλαγή ο Κοντρέρας.

Το 1998, η Χιλή είχε προκριθεί στους «16» με τρεις ισοπαλίες στον όμιλο για να αποκλειστεί στη συνέχεια από τη Βραζιλία. Το 1982, το 1974 και το 1966 είχε αποκλειστεί από την πρώτη φάση δίχως να κάνει νίκη. Σήμερα, λοιπόν, οι Χιλιανοί έφτασαν στην πρώτη τους νίκη από το Μουντιάλ του 1962 και ξεκίνησαν τη διοργάνωση με το δεξί. Απόλυτα δίκαιη η επικράτηση της ομάδας του Μπιέλσα, με το 1-0 από τον Μποσεζούρ στο 34΄ να μοιάζει «φτωχό» με βάση την εικόνα του αγώνα. Κακή η Ονδούρα, δεν έκανε ούτε μία καλή φάση και μοιάζει δύσκολο ακόμα και να πετύχει γκολ στον όμιλο!

Στον αγώνα που έγινε στο «Μπομπέλα Στέντιουμ» του Νέλσπρουιτ, η Ονδούρα παρατάχθηκε με ένα 4-4-1-1, με τους Μεντόζα, Τσάβεζ, Φιγκερόα και Ιζαγκουίρε να είναι από δεξιά προς τα αριστερά η αμυντική τετράδα μπροστά από τον τερματοφύλακα Βαγιαδάρες, στα χαφ έπαιζαν οι Παλάσιος και Γκεβάρα, δεξιά ο Αλβάρες και αριστερά ο Εσπινόζα. Καθαρός φορ ήταν ο Παβόν, με τον Νούνιεζ να έχει έναν πιο ελεύθερο ρόλο και να προσπαθεί να βοηθήσει επιθετικά.

Από τη μεριά του, ο Μπιέλσα παρέταξε τη Χιλή με 4-3-3. Κάτω από το τέρμα ο Μπράβο, στην άμυνα από τα δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Ίσλα, Πόνσε, Μεδέλ και Βιδάλ με τους ακραίους μπακ πάντως να παίζουν πάρα πολύ ψηλά και να είναι ουσιαστικά σαν μέσοι. Στο χώρο του κέντρου, η τριάδα ήταν οι Μιγιάρ, Καρμόνα και Φερνάντεζ, ενώ στην επίθεση δεξιά έπαιζε ο Σάντσεζ, αριστερά ο Μποσεζούρ και στην κορυφή θεωρητικά ο Βαλδίβια. Και γράφουμε θεωρητικά, γιατί ο άσος της Αλ Αϊν γυρνούσε πολλές φορές πίσω και δημιουργούσε παιχνίδι, παίζοντας σε μεγάλο βαθμό ως δοκάρι.

Κυριαρχία από νωρίς για Χιλή
Μόλις στο τρίτο λεπτό, οι Χιλιανοί είχαν την πρώτη τους καλή ευκαιρία, όταν ο Φερνάντες εκτέλεσε το φάουλ, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από το τέρμα του Βαγιαδάρες. Λίγο αργότερα, ο τερματοφύλακας της Ονδούρας μπλόκαρε με διπλή δυσκολία την προσπάθεια του Βιδάλ, ενώ ο ίδιος παίκτης στο 25΄ έστειλε την μπάλα ελάχιστα άουτ.

Η Χιλή είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού, πατούσε πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο, έφτανε εύκολα στην περιοχή της Ονδούρας, την ώρα που η ομάδα της Κεντρικής Αμερικής φαινόταν πολύ «τρακαρισμένη» και δίχως τη δυνατότητα να απειλήσει ιδιαίτερα, πέραν ενός σουτ του Παβόν στο 18΄ που έφυγε άουτ.

Επιβράβευση της ανωτερότητας
Η υπεροχή των παικτών του Μπιέλσα επιβραβεύτηκε στο 34΄, με μία από τις καλές ομαδικές προσπάθειες. Ο Ίσλα σέντραρε από τα δεξιά και ο Μποσεζούρ με κοντινή προβολή έγραψε το 1-0. Οι Χιλιανοί συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο, δεν απειλήθηκαν καθόλου και κράτησαν άνετα το προβάδισμα μέχρι το τέλος του ημιχρόνου.

Ανύπαρκτη Ονδούρα
Η εικόνα δεν άλλαξε καθόλου στο δεύτερο 45λεπτο. Η Χιλή έπαιζε έξυπνα, χωρίς να ανεβάσει στροφές, αλλά παράλληλα κρατούσε πολύ εύκολα της ομάδα του Μεντόζα μακριά από τα καρέ του Μπράβο. Ο έλεγχος του αγώνα ήταν ξεκάθαρα με το μέρος των παικτών του Μπιέλσα, που έφταναν με χαρακτηριστική άνεση στην περιοχή της Ονδούρας, χάνοντας δύο μεγάλες ευκαιρίες για να «καθαρίσουν» το παιχνίδι.

Χαμένες ευκαιρίες για το 2-0
Η πρώτη ήταν στο 61΄, με τον Σάντσεζ να κάνει το διαγώνιο σουτ από πολύ καλή θέση, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ, ενώ η δεύτερη και μεγαλύτερη ήταν στο 64΄. Ο Φερνάντεζ εκτέλεσε το φάουλ στο δεύτερο δοκάρι, ο Βιδάλ πήρε την κεφαλιά μόνος του πασάροντας στον Πόνσε, που μέσα από την περιοχή έκανε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Βαγιαδάρες με εντυπωσιακή επέμβαση κράτησε την ομάδα του μέσα στον αγώνα.

Βέβαια, η Ονδούρα ουσιαστικά είχε... παρατήσει τις πιθανότητες να «χτυπήσει» το παιχνίδι. Ένα ολόκληρο 45λεπτο πέρασε και η ομάδα του Μεντόζα απλά κοιτούσε τους Χιλιανούς. Όσο για κάποια επίσκεψη στην εστία του Μπράβο, ούτε λόγος. Οι ποδοσφαιριστές του Μπιέλσα ήταν κλάσεις ανώτεροι, απέφευγαν τα λάθη, ωστόσο η... υπερβολική σιγουριά του Σάντσεζ κυρίως αλλά και των υπόλοιπων στέρησαν από την Χιλή μία πιο ευρείας έκτασης νίκη.

Υποτυπώδης πίεση χωρίς ουσία
Η Ονδούρα απλά ανέβασε την πίεσή της στο τελευταίο δεκάλεπτο, όμως το μόνο που κατάφερε να κάνει ήταν ένα μακρινό σουτ από τον Γουελκάμ λίγο πριν το τέλος, το οποίο δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Μεντόζα. Το 1-0 παρέμεινε και η Χιλή κατάφερε να πανηγυρίσει την πρώτη της νίκη σε Μουντιάλ από το 1962, όταν και είχε φτάσει στα ημιτελικά της διοργάνωσης που είχε φιλοξενήσει η ίδια.