Skip to main content

Βόμβα στο όνειρο απόκτησης στέγης χιλιάδων οικογενειών

Στην προσωρινή διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων έως το τέλος του χρόνου προχωρά ο ΟΕΚ σύμφωνα με υπουργική απόφαση που ανακοινώθηκε μέσω του Συλλόγου Εργαζομένων στον οργανισμό.
Στην προσωρινή διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων προχωρά ο ΟΕΚ σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπεγράφη στις 29 Ιουλίου και ανακοινώθηκε μέσω του Συλλόγου Εργαζομένων στον οργανισμό κατοικίας. Συγκεκριμένα παγώνει το όνειρο για χιλιάδες δικαιούχους για έξι μήνες, από 9 Ιουλίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2010.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο ΟΕΚ προχωρά στην προσωρινή διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων από τα δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού για τις εξής περιπτώσεις: α) προγράμματα που προβλέπονται από το άρθρο 31 του κανονισμού του ΟΕΚ, β) προγράμματα επιδότησης επιτοκίων από τον ΟΕΚ, γ) δάνεια για αποπεράτωση ή επισκευή υπάρχουσας κατοικίας, δ) προγράμματα χορήγησης στεγαστικού δικαιώματος του άρθρου 31 του κανονισμού του ΟΕΚ.

Ωστόσο, ικανοποιούνται τα αιτήματα δικαιούχων στις εξής περιπτώσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα: α) από το πρόγραμμα αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση εγγραφής προσημείωσης μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2010, β) από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, εφόσον έχει συνταχθεί Τεχνική Έκθεση μέχρι και τις 9 Ιουλίου του τρέχοντος έτους, γ) από το πρόγραμμα στεγαστικού δικαιώματος, εφόσον μέχρι τις 9 Ιουλίου έχει παραδοθεί στο δικαιούχο ο φάκελος του ακινήτου για εκτίμηση της αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών και δ) από το πρόγραμμα του άρθρου 31 του κανονισμού του ΟΕΚ για όσους δικαιούχους μέχρι τις 9 Ιουλίου 2010,  έχει συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία τελική τεχνική έκθεση για σύνταξη συμβολαίου αγοράς, έχει συνταχθεί αγοραπωλητήρια σύμβαση, έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στο ακίνητο για το οποίο πρόκειται να γίνει δανειοδότησης και έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία που αφορά τα δάνεια ανέγερσης κατοικίας και εφόσον το ακίνητο πληροί τις προδιαγραφές.

Στην απόφαση τονίζεται πως δάνεια αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί δόσεις, εξακολουθούν να ικανοποιούνται κανονικά, ως προς τη χορήγηση των δόσεων που απομένουν.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, στην ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει παράλληλα ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση και στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου του 2009, ενώ ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της επιδότησης ενοικίου για το 2010 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο.

ΚΚΕ: Ανήθικη επιλογή το πάγωμα των προγραμμάτων του ΟΕΚ

«Το πάγωμα των δανειοδοτικών προγραμμάτων του ΟΕΚ  και η μείωση των παροχών που επέβαλε η κυβέρνηση τουλάχιστον για το 2010 θα έχει ως άμεση συνέπεια να οδηγήσει σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων που δικαιούνται δάνειο για τη στέγασή τους ή επιδότηση για το ενοίκιό τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.