Skip to main content

Βουλευτικό… μέσο για μια θέση στο ΙΚΕΑ

Ο ανταγωνισμός για μία θέση στον...ήλιο της εργασίας του νεότευκτου υπερκαταστήματος στα Ιωάννινα υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός, ώστε κάποιοι έφθασαν σε σημείο να πιέζουν τους τοπικούς βουλευτές για να μεσ
Ακόμη και σε βουλευτικό μέσο για μια θέση στον… ήλιο του νεότευκτου ΙΚΕΑ, που θα ανοίξει επίσημα τις πύλες του στο καταναλωτικό κοινό της Ηπείρου στις 15 Δεκέμβρη, χρειάστηκε να επιδοθούν πολλοί άνεργοι από τα Ιωάννινα, στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία.

Ο ανταγωνισμός για τις θέσεις που ανέκυψαν υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός, σε σημείο που, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, κάποιοι έφθασαν στα γραφεία των πολιτικών τους… μέσων, προκειμένου να πιέσουν τους βουλευτές που εκλέγονται στην περιοχή να μεσολαβήσουν στην εταιρεία.

Nα σημειωθεί ότι η ανεργία στην Ήπειρο έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα κι όπως ήταν φυσικό η προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης προκάλεσε συνωστισμό ενδιαφέροντος στις τάξεις των ανέργων και τη χρήση κάθε διαθέσιμου μέσου για την επίτευξη του στόχου.

Αυτή, βέβαια, είναι η μία πλευρά του νομίσματος, διότι την ίδια στιγμή με την έλευση του ΙΚΕΑ στα Ιωάννινα πολλές μικρές τοπικές βιοτεχνίες με παρεμφερές αντικείμενο κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό που φέρνει στην αγορά ο σουηδικός κολοσσός.

Το υπερκατάστημα ΙΚΕΑ είναι χωροθετημένο εντός του νέου εμπορικού πάρκου των Ιωαννίνων, όπου θα στεγαστούν, επίσης, και καταστήματα της Leroy Merlin και της Jumbo. Το ακίνητο, στο οποίο κατασκευάζεται το πάρκο, συνολικής επένδυσης 75 εκ. ευρώ, βρίσκεται σε προνομιακό σημείο, ανάμεσα στην Εγνατία και στην Ιόνια Οδό. Στόχος του ομίλου Φουρλή είναι το ΙΚΕΑ εκτός από τα αστικά κέντρα της Ηπείρου να φέρει στα Γιάννενα καταναλωτές και από τις πόλεις της νότιας Αλβανίας, μια και η πρόσβαση στα Ιωάννινα είναι πλέον εύκολη και σχετικά γρήγορη.

Η λειτουργία του νέου ΙΚΕΑ είναι αλήθεια βέβαια ότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο που καταγράφεται κάμψη πωλήσεων, αλλά ο όμιλος Φουρλή έδειξε με τον τρόπο αυτό ότι κάνει πράξη τη δέσμευσή του για συνέχιση των επενδύσεων.

Το αμέσως προηγούμενο κατάστημα IKEA, πάντως, άνοιξε τις πύλες του τον Οκτώβρη του 2009 στην πόλη της Λάρισα και στο πρώτο διάστημα λειτουργίας του παρουσίασε «αρρυθμίες», με συνέπεια να χρειαστεί να γίνουν διορθωτικές κινήσεις για να αυξηθεί η επισκεψιμότητά του.

Εκτός από τα Ιωάννινα, ο όμιλος Φουρλή έχει σε εξέλιξη την κατασκευή του πρώτου ΙΚΕΑ στη γειτονική Βουλγαρία, με ορίζοντα λειτουργίας το τρίτο τρίμηνο του 2011. Με κόστος επένδυσης 50 εκ. ευρώ το IKEA της Σόφιας, θα περιλαμβάνει στεγασμένες εγκαταστάσεις επιφάνειας 30.000 τ.μ. με 1.200 θέσεις στάθμευσης, ενώ στο κατάστημα θα υφίστανται και υποδομές εστίασης. Το πλάνο επέκτασης του ομίλου προβλέπει, επίσης, επέκταση και σε άλλες περιοχές της Βουλγαρίας, όπως στη Βάρνα και στην περιοχή της Φιλιππούπολης και της Στάρα Ζαγορά.

Το ΙΚΕΑ της βουλγαρικής πρωτεύουσας αναπτύσσεται σε ακίνητο στον περιφερειακό της Σόφιας, το οποίο αρχικά εξαγοράστηκε στο σύνολό του από τη Danaos Development του εφοπλιστή Ι. Κούστα και στη συνέχεια μέρος του πωλήθηκε στον όμιλο Φουρλή για την υλοποίηση του IKEA. Η συνολική επένδυση για το ΙΚΕΑ και το υπόλοιπο εμπορικό κέντρο της Danaos Development, ανέρχεται στο ποσό των περίπου 300 εκ. ευρώ.