Skip to main content

Βουλγαρία: Ανάρρωση της οικονομίας από το β’ τριμήνο του 2010

Κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία το α΄ τρίμηνο του 2010 και ανάρρωση της οικονομίας στις αρχές του β’ τριμήνου του ίδιου έτους αναμένει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών της χώρας.
Κορύφωση της οικονομικής κρίσης στη Βουλγαρία το α΄ τρίμηνο του 2010 και ανάρρωση της οικονομίας στις αρχές του β’ τριμήνου του ίδιου έτους αναμένει ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών της χώρας (ΒΙΑ), Μποζιντάρ Ντάνεφ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την παρουσίαση της έρευνας, που πραγματοποίησε η Ενωση, για την κατάσταση στις επιχειρήσεις.

Όπως προκύπτει από την έρευνα της ΒΙΑ, το 55% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η οικονομική κρίση θα έχει την ίδια ένταση το 2010, ενώ το 45% εκτιμά πως οι πιέσεις θα εξομαλυνθούν.

Το 96% των συμμετεχόντων στην έρευνα, εκτιμά ότι στο επιχειρηματικό περιβάλλον δημιουργήθηκαν δυσμενείς συνθήκες και μόνο το 4% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή.

Επιπλέον, το % των επιχειρηματιών εκτιμά πως το 2009 δεν θα είναι κερδοφόρο, το 29% θεωρεί πως δεν θα καταγραφούν σημαντικές αλλαγές στην πορεία των μεγεθών τους, ενώ το 9% δε «βλέπει» καμία διαφορά με το 2008.

Εξάλλου, τα χρέη του βουλγαρικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον κ. Ντάνεφ, διαμορφώνονται σε ποσό άνω των 2 δισ. λέβα (περίπου 1 δισ. ευρώ). Η ΒΙΑ εκτιμά πως το αργότερο αύριο, το υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα υπογράψουν συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών του δημοσίου, ιδίως αυτών που αφορούν το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων.