Skip to main content

Βουλγαρία: Μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης

Η βουλγαρική κυβέρνηση κατέθεσε μέτρα οικονομικής ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση.
Η βουλγαρική κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο προς έγκριση πακέτο 82 μεσοπρόθεσμων μέτρων οικονομικής ανάκαμψης και σταθεροποίησης, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, κ. Simeon Djankov. Τα εν λόγω μέτρα καλύπτουν χρονική περίοδο εννέα μηνών, μετά την παρέλευση της οποίας θα ακολουθήσει η υλοποίηση μέτρων, ήδη επεξεργασμένων και ενταγμένων στο οικονομικό πρόγραμμα  της κυβέρνησης.

Τα μεσοπρόθεσμα  μέτρα καλύπτουν οκτώ βασικούς οικονομικούς τομείς όπως της Σταθερότητας του Μακροοικονομικού Συστήματος, όπου  προβλέπεται η επίτευξη ισοσκελισμένου κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 και  της επιτάχυνσης των διαδικασιών για την είσοδο της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ.

Ακόμη σχεδιάζονται: α)ο εξορθολογισμός  των δημοσίων δαπανών με την κατά 15% περιστολή των μη αποδοτικών δαπανών, β)η διατήρηση του ΦΠΑ στο επίπεδο του  20% και γ)η  εξασφάλιση αμφίδρομης πληροφόρησης  μεταξύ της Τελωνειακών Αρχών και της Εθνικής Υπηρεσίας Εσόδων.

Τέλος, προβλέπονται μέτρα για την αναδιάρθρωση και βελτίωση της γεωργικής παραγωγής, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενθάρρυνση της απασχόλησης  και της κοινωνικής πρόνοιας, την ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης και την τελεσφόρο διαχείριση των κοινοτικών πόρων.

Α.Μ