Skip to main content

Βουτιά κατά 30% στον τζίρο των εμπόρων της Θεσσαλονίκης στις εκπτώσεις

Απογοητευμένοι είναι οκτώ στους δέκα έμποροι της Θεσσαλονίκης από την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων, καθώς η πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης φτάνει και το 30% σε σχ
Απογοητευμένοι είναι οκτώ στους δέκα έμποροι της Θεσσαλονίκης από την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων, καθώς η πτώση του τζίρου των εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης φτάνει και το 30% σε σχέση με την περσινή περίοδο, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για τις επερχόμενες συνέπειες της οικονομικής τους κατάστασης.

Αυτά δείχνει έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, για την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των φετινών χειμερινών εκπτώσεων, σε δείγμα 250 εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης. Η έρευνα έγινε σε εμπορικές επιχειρήσεις του Κέντρου, της Δυτικής και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η περσινή αντίστοιχη περίοδος ήταν, επίσης, αρνητική για την αγορά, γίνεται αντιληπτό  ότι το εμπόριο της Θεσσαλονίκης έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες και αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία και αίσθημα αγωνίας το μέλλον του, εάν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι  το 82% του συνόλου των ερωτηθέντων δηλώνει απογοητευμένο, ενώ μόνον το 18%  δηλώνει ικανοποιημένο από τον τζίρο την περίοδο των εκπτώσεων.

Επί του συνόλου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το 81% δηλώνουν μείωση του τζίρου τους, σε σχέση με πέρυσι, το 16% κυμάνθηκαν στα ίδια περσινά επίπεδα και μόνον το 3% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδαν αύξηση στον τζίρο τους.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν έχουν διαφοροποιήσεις, από περιοχή σε περιοχή, αφού, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου μόνον το 17% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση της αγοράς κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση για μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, το 79% των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή στον τζίρο τους σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Βάσει των στοιχείων της έρευνας, όπως προκύπτει από την ειδικότερη ανάλυση στην περιοχή της Εγνατίας - Ιων. Δραγούμη και Βενιζέλου, οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 5%  των ερωτηθέντων. Στην περιοχή της Τσιμισκή - Αγ.Σοφίας - Μητροπόλεως - Προξ. Κορομηλά το ποσοστό των ικανοποιημένων από τον τζίρο τους επιχειρήσεων ανέρχεται στο 27% και στην περιοχή της Ερμού – Βασ. Ηρακλείου - Δημ. Γούναρη, οι ικανοποιημένες, από τον τζίρο τους, επιχειρήσεις ανέρχονται στο 25% των ερωτηθέντων.

Απογοητευτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν επιχειρήσεις εκτός ιστορικού κέντρου, αφού, στη δυτική Θεσσαλονίκη το 14% δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 88% επί των ερωτηθέντων δηλώνει ότι υπήρξε αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Στην ανατολική Θεσσαλονίκη το 22% των επιχειρήσεων δηλώνει ικανοποιημένο από την κίνηση στην περίοδο των εκπτώσεων, ενώ, σε άλλη ερώτηση, ποσοστό 84% επί των ερωτηθέντων δηλώνει αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με την έρευνα, η χρήση πιστωτικών καρτών είναι δραστικά μειωμένη, αφού οι καταναλωτές σε ποσοστό 93% πραγματοποίησαν τις αγορές τους με μετρητά και μόνον 7% με πιστωτικές κάρτες.

Η μειωμένη κίνηση των καταναλωτών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αρνητική ψυχολογία του καταναλωτή, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει μειώσει δραματικά τα έξοδα του σε αγορές.

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ζητούν από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων όπως την ενίσχυση της ρευστότητας  μέσω ΤΕΜΠΜΕ, την πάταξη του παρεμπορίου, την ελαστικοποίηση τραπεζικών κριτηρίων δανεισμού και την άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ.