Skip to main content

Βρέθηκε η λύση σωτηρίας και... ρευστότητας για την Ελλάδα

Τη λύση του ευρωπαϊκού... ΔΝΤ επιλέγει τελικώς η χώρα μας, προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της. Και ήδη, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το
Τη λύση του ευρωπαϊκού... ΔΝΤ επιλέγει τελικώς η χώρα μας, προκειμένου να στηρίξει το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας της. Και ήδη, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Παρίσι, αναζητείται η κατάλληλη φόρμουλα που θα επιτρέψει στην Ε.Ε να δώσει ρευστότητα στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις που δέχεται από κερδοσκοπικά funds στη δευτερογενή αγορά ομολόγων. Πληροφορίες που έρχονται από τη βελγική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι το πιθανότερο κανάλι διοχέτευσης κεφαλαίων στη χώρα μας θα είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τουλάχιστον αυτή η εντύπωση έχει καλλιεργηθεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με την αρμόδια κοινοτική επιτροπή. Το ενδεχόμενο της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απορρίφθηκε, ενώ ανάλογη τύχη είχε και η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι των συζητήσεων κι έκανε λόγο για την έκδοση ευρωομολόγου.

Όπως διαμηνύθηκε αρμοδίως στην Αθήνα, κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία. Το γεγονός δεν ...ενθουσίασε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία εμμέσως πλην σαφώς προέκρινε τη λύση του ομολόγου, αλλά αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή είναι να έλθουν χρήματα στη χώρα. Όπως κι αν αυτό καταστεί δυνατό. Ας σημειωθεί ότι οι τελικές διευθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα γίνουν στην επικείμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής, η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Το ελληνικό θέμα, άλλωστε, αναμένεται να μονοπωλήσει και πάλι το ενδιαφέρον όλων.