Skip to main content

Βρέθηκε το γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του AIDS

Γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού HIV στο σώμα ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Nature.
Γονίδιο που εμποδίζει την εξάπλωση του ιού HIV στο σώμα ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Nature.
 
Αν και η έρευνα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και θα απαιτηθούν ακόμα αρκετά χρόνια κλινικών δοκιμών, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει μελλοντικά στην ανάπτυξη νέου τύπου μη τοξικών φαρμακευτικών θεραπειών, οι οποίες θα αξιοποιούν τις φυσικές άμυνες του ασθενούς και θα τις κινητοποιούν κατά του ιού.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι  ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Μάλιμ του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι το γονίδιο ΜΧ2 φαίνεται να παίζει ρόλο-κλειδί στον τρόπο που ο ιός HIV ελέγχει τα ανθρώπινα κύτταρα. 
 
Οι ερευνητές έκαναν πειράματα στο εργαστήριο με δύο ομάδες ανθρώπινων κυττάρων, στις οποίες εισήγαγαν τον ιό HIV. Στη μία ομάδα είχε ενεργοποιηθεί το γονίδιο ΜΧ2 και στην άλλη όχι. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ενώ στα κύτταρα όπου είχε γίνει απενεργοποίηση του συγκεκριμένου γονιδίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε, στην πρώτη ομάδα το γονίδιο ΜΧ2 φάνηκε να «φρενάρει» τον ιό, ο οποίος δεν μπορούσε πλέον να αντιγράψει τον εαυτό του και έτσι να επεκταθεί.
 
Ο Δρ Μάλιμ χαρακτηρίζει την ανακάλυψη «υπερβολικά ενδιαφέρουσα που προωθεί την κατανόηση των επιστημόνων για το πώς ο ιός αλληλεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Έως τώρα ξέραμε πολύ λίγα για το γονίδιο ΜΧ2, όμως τώρα πια διαβλέπουμε τόσο τη δυνητική δράση του κατά του ιού, όσο και ένα ευάλωτο σημείο-κλειδί στον κύκλο ζωής του HIV». 
 
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι, θα μπορούσαν στο μέλλον να αναπτυχθούν νέα φάρμακα που είτε μιμούνται το ρόλο του γονιδίου, είτε το ενεργοποιούν στον οργανισμό του ασθενούς.
 
Περίπου 34 εκατ. άνθρωποι έχουν παγκοσμίως μολυνθεί από τον ιό του AIDS. Αν και υπάρχουν πλέον αρκετά φάρμακα που επιτρέπουν στους ασθενείς να ζουν πολλά χρόνια και με ικανοποιητική ποιότητα ζωής, συχνά έχουν παρενέργειες, ενώ ο ιός μπορεί να αναπτύξει σταδιακά αντίσταση μετά από μακρόχρονη φαρμακευτική θεραπεία.