Skip to main content

Brexit, Άγγλοι και... Σκωτσέζοι: Πώς εξηγούνται τα ανεξήγητα

Τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει καλύτερα τον τρόπο σκέψης των Βρετανών, από τον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι οδηγούν: ανάποδα!

Για τους υπόλοιπους στην ήπειρο, όπως θα έλεγαν οι Βρετανοί για εμάς τους Ευρωπαίους, το γεγονός ότι στο νησί αποφάσισαν να συγκρουστούν με τον τοίχο (Brexit) είναι από ακαταλαβίστικο ως αδιανόητο. Ωστόσο, είναι κι εξηγήσιμο. Γιατί;

Προφανώς, δεν έχουν ζήσει ποτέ στην άλλη πλευρά της Μάγχης. Γιατί αν είχαν ζήσει, έστω κι ένα εξάμηνο, θα είχαν αντιληφθεί ότι αυτοί οι «περίεργοι τύποι» έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σκέψης κι αντιλαμβάνονται τα πράγματα ...αλλιώς.

Τίποτα δεν μπορεί να εξηγήσει καλύτερα το φαινόμενο αυτό από τον τρόπο με τον οποίο οδηγούν: ανάποδα. Μόνο που αν ρωτήσει κάποιος έναν κάτοικο του Σάσεξ, για παράδειγμα, γιατί γίνεται αυτό, η απάντηση που θα πάρει θα είναι αφοπλιστική: Δεν οδηγούμε εμείς ανάποδα, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος. Το σημαντικότερο; Δεν το λένε αστειευόμενοι, αλλά το εννοούν 100%.

Αν συνυπολογίσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος των Brexiters εντοπίζεται – με βάση τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος – στη «βαθιά Αγγλία» (εξ ου και το παράδειγμα από το Σάσεξ), τότε μπορείτε να αντιληφθείτε για ποιο λόγο δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στην απόφαση τους. Ούτε βήμα. Κι αυτό το μήνυμα στέλνουν και στους βουλευτές τους. Εξ ου και τα – περίεργα για όλους τους άλλους - αποτελέσματα των τελευταίων ψηφοφοριών.

Συνεπώς, μην στέκεστε στις δηλώσεις τύπου Τουσκ, για το μέρος της κόλασης που περιμένει τους εμπνευστές του Brexit, ούτε στο τι υποστηρίζουν οι Λονδρέζοι, αν τύχει και βρεθείτε κάποιο Σαββατοκύριακο εκεί. Γιατί, δεν θα πιάσετε το κοινό αίσθημα. Αυτό κατοικοεδρεύει αλλού.

ΥΓ. Σε ό,τι αφορά στους Σκωτσέζους, μην το ψάχνετε. Εκεί δεν υπάρχει Brexit και Remain. Εκεί υπάρχει μόνο το εξής κρίσιμο ερώτημα για όλα τα ζητήματα: Τι υποστηρίζουν οι Εγγλέζοι; Ε, εμείς θα υποστηρίξουμε το αντίθετο. Και κάπως έτσι έγιναν φανατικοί remainers...