Skip to main content

Brexit: Δεν θα παραιτηθεί για να αποφύγει παράταση, λέει ο Τζόνσον

Ο Τζόνσον υποστηρίζει ότι θα βγάλει την Βρετανία από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, παρά την ψήφιση ενός νόμου από το κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι δεν θα παραιτηθεί για να αποφύγει την καθυστέρηση του Brexit, πέραν του τέλους Οκτωβρίου.

Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι θα βγάλει την Βρετανία από την Ε.Ε. με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, παρά την ψήφιση ενός νόμου από το κοινοβούλιο, που απαιτεί από τον ίδιο, να ζητήσει την παράταση της χρονικής προθεσμίας για το Brexit, στην περίπτωση που τα μέλη του κοινοβουλίου δεν εγκρίνουν μια συμφωνία.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα ήταν καλύτερο «να βρεθεί νεκρός σε ένα χαντάκι» παρά να ζητήσει μία παράταση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στην διάρκεια συνέντευξής του στο BBC, για το αν θα παραιτηθεί, ώστε να μην χρειαστεί να ζητήσει μία παράταση, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, έχω αναλάβει να ηγηθώ του κόμματος και της χώρας μου σε μία δύσκολη περίοδο και θα συνεχίσω να το κάνω αυτό. Πιστεύω ότι είναι ευθύνη μου να το πράξω».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος των Εργατικών για ζητήματα εκπαίδευσης δήλωσε πως το Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο κίνδυνος αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία έχει αποτραπεί, πριν εξετάσει κάθε σχέδιο ανατροπής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Ερωτηθείσα για το αν οι Εργατικοί σχεδιάζουν να καταθέσουν μία πρόταση μομφής κατά του Τζόνσον, η Ρέινερ απάντησε: «Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε βγάλει την μη συμφωνία από το τραπέζι, πριν κάνουμε οτιδήποτε άλλο».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του κόμματους του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ δήλωσε ότι θα είναι υποψήφιος για μία έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο, σε κάθε περίπτωση προκήρυξης εκλογών. «Φυσικά και θα είμαι παρών» δήλωσε στο Sky News, ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος.