Skip to main content

Brexit: Δύο ακόμη κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή των Κοινοτήτων

Δύο ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες. Η μία αφορά την υποστήριξη του κειμένου της συμφωνίας και η άλλη το χρονοδιάγραμμα εξέτασής του.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με δύο σημαντικές ψηφοφορίες, οι οποίες θα κρίνουν το εάν θα μπορέσει να τηρήσει την υπόσχεσή του να ηγηθεί της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου. Δεν απομένουν παρά εννέα ημέρες, και το Brexit κρέμεται από μία κλωστή, καθώς ένα διχασμένο κοινοβούλιο εξακολουθεί να συζητά πότε, πώς, ακόμη και αν θα συμβεί ποτέ.

Επειτα από μία ακόμη ταπεινωτική ήττα στην Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία τον ανάγκασε να ζητήσει άλλη μία αναβολή από τις Βρυξέλλες, κάτι που είχε δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει ποτέ, ο Μπόρις Τζόνσον αγωνίζεται να περάσει από το κοινοβούλιο την νομοθεσία που θα ενεργοποιήσει την συμφωνία που απέσπασε την τελευταία στιγμή από τις Βρυξέλλες.

Πλέον, η έγκριση του Κοινοβουλίου εξαρτάται από την υιοθέτηση της τεχνικού χαρακτήρα νομοθεσίας που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης, μία διαδικασία καθόλου απλή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δύο ψηφοφορίες είναι προγραμματισμένες για σήμερα, η μία έχει ως αντικείμενο την επί της αρχής υποστήριξη του κειμένου που εισάγει την συμφωνία αποχώρησης στην βρετανική νομοθεσία, ενώ η άλλη αφορά το χρονοδιάγραμμα της εξέτασής του από το κοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση θέλει την ταχεία υιοθέτηση του χρονοδιαγράμματος, ελπίζοντας ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Αλλά το χρονικό περιθώριο είναι πολύ μικρό για να εξετασθεί και να ψηφισθεί ένα 115σέλιδο νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης (που συνοδεύονται από επεξηγηματικά σημειώματα ακόμη μεγαλύτερα). Οι βουλευτές είναι εξοργισμένοι, με αποτέλεσμα και αυτό το νομοσχέδιο να μη φαίνεται δυνατόν να εγκριθεί.

Θετικά αποτελέσματα στις δύο σημερινές ψηφοφορίες θα σημαίνουν πρόοδο προς μία βελούδινη έξοδο στο τέλος του μήνα, χωρίς να είναι και εγγυημένη, αφού ο νομοθετικός δρόμος είναι γεμάτος παγίδες τις επόμενες ημέρες. Μία νίκη του Τζόνσον στις σημερινές ψηφοφορίες απλώς θα ανοίξει τον δρόμο στους αντιπάλους του για να επιτεθούν στην κυβέρνηση με τροπολογίες που είναι πιθανόν να καταστρέψουν τα σχέδιά του.

Αντίθετα, σε περίπτωση απορριπτικής ψήφου, οι πιθανότητες τελικής υιοθέτησης του νόμου πριν από το τέλος του Οκτωβρίου σχεδόν εκμηδενίζονται και αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, με όλες τις απειλές για το χάος που θα δημιουργηθεί στα σύνορα και τις ελλείψεις προϊόντων που αυτό συνεπάγεται. Αυτό θα ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε μία νέα αναβολή, η οποία θα επέτρεπε την διευθέτηση της παρούσας κρίσης μέσω της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.

«Ελπίζω ότι το κοινοβούλιο θα ψηφίσει σήμερα για να ανακτήσει του έλεγχο του εαυτού του...Το κοινό δεν θέλει άλλες καθυστερήσεις, ούτε οι ευρωπαίοι ηγέτες, ούτε κι εγώ», δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Χάσιμο χρόνου και ενέργειας»

Σε μία ένδειξη της ατμόσφαιρας στις Βρυξέλλες, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου και ενέργειας» την διαδικασία του Brexit και διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν διαπραγματεύθηκε και επαναδιαπραγματεύθηκε χωρίς διακοπή την συμφωνία του διαζυγίου.

«Η αλήθεια είναι ότι με λύπησε ότι πέρασα τόσο χρόνο της θητείας μου αυτής ασχολούμενος με το Brexit, όταν η σκέψη μου δεν ήταν σε τίποτε άλλο πέραν αυτών που θα μπορούσε να κάνει καλύτερα η Ενωση για τους πολίτες της», είπε χαρακτηριστικά.

«Πρώτα το Λονδίνο και μετά οι Βρυξέλλες και το Στρασβούργο», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπό τα χειροκροτήματα των βουλευτών, λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να γίνει» για να διασφαλίσει μία συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς οι Βρυξέλλες περιμένουν την επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου από την βρετανική πλευρά.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε με τον τρόπο αυτόν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που επιβεβαιώθηκε από τις επικεφαλής των πολιτικών ομάδων χθες το βράδυ, να μην υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας διαζυγίου πριν εξασφαλισθεί η υποστήριξή της από το βρετανικό κοινοβούλιο.

«Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μου προξενεί πάντα λύπη, αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να λέμε ότι κάναμε ό,τι ήταν στις δυνάμεις μας για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η έξοδος είναι συντεταγμένη», είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επίσης παρών στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρουσιάσει τον απολογισμό της πρόσφατης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, έκανε λόγο για «πολύπλοκη κατάσταση», αναφερόμενος στις εξελίξεις του σαββατοκύριακου στο Ηνωμένο Βασίλειο και το βρετανικό αίτημα «για μία ακόμη αναβολή της διαδικασίας του άρθρου 50».

«Συζητώ με τους ηγέτες των 27 για τον τρόπο αντίδρασης και θα αποφασίσω τις προσεχείς ημέρες», εξήγησε. «Η αντίδραση αυτή θα εξαρτηθεί από αυτό που θα αποφασίσει ή δεν θα αποφασίσει το βρετανικό κοινοβούλιο».

«Ενα Brexit χωρίς συμφωνία δεν θα είναι ποτέ δική μας απόφαση», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ χειροκροτούμενος από τους ευρωβουλευτές.

Κοινοβουλευτικές παγίδες σε κάθε βήμα

Πίσω από τον παραλογισμό της από μέρα σε μέρα, διαχείρισης του Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο, τα δικαστήρια και τις ευρωπαϊκές συνόδους, παίζεται ένα πολύ μεγαλύτερο παιγνίδι από το οποίο εξαρτάται αν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συντελεσθεί τελικά.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπόρις Τζόνσον του στήνουν παγίδες σε κάθε βήμα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά είναι και οι ίδιοι βαθιά διαιρεμένοι. Αλλωστε αυτός είναι ο κύριος λόγος για την αποτυχία της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της «Παραμονής» στην ΕΕ στον δρόμο για το δημοψήφισμα του 2016.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον ζητεί από ένα διαιρεμένο κοινοβούλιο, στο οποίο ο ίδιος δεν έχει πλειοψηφία, να εγκρίνει σε διάστημα τριών ημερών τα πιο σημαντικά νομοθετικά κείμενα στην πρόσφατη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το νομοσχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης θα έχει λιγότερο χρόνο για συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων από τον νόμο για την απαγόρευση χρησιμοποίησης άγριων ζώων στα τσίρκα, σύμφωνα με το Institute for Government.

Προηγουμένως, νομοσχέδια που αφορούσαν την εφαρμογή σημαντικών ευρωπαϊκών συνθηκών χρειάζονταν συζήτηση 10 έως 40 ημερών στο βρετανικό κοινοβούλιο. Και σήμερα, οι υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον ισχυρίζονται ότι το κοινοβούλιο έχει επαρκή χρόνο για να εξετάσει κάθε λεπτομέρεια και επιπλοκή του Brexit.