Skip to main content

Brexit: Η παράταση θα έχει επιπτώσεις

Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να δοθεί στο ΗΒ πολύ μεγαλύτερη αναβολή από την 30η Ιουνίου για να εξεταστεί η μελλοντική σχέση της χώρας με την ΕΕ.

Νέα μικρή παράταση του Brexit, το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι. Διευκρινίζει μάλιστα ότι η χώρα της μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα εάν οι βρετανοί βουλευτές υπερψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Το αίτημα του Λονδίνου θα εξεταστεί στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ενώ αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με το ποια θα είναι η απάντηση της ΕΕ στο βρετανικό αίτημα. Το βέβαιο είναι ότι το αίτημα του Λονδίνου αλλάζει τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τώρα, αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες στις 21 Μαρτίου είχαν δώσει μια πρώτη παράταση στους Βρετανούς μέχρι τις 22 Μαΐου, δηλαδή την παραμονή της έναρξης των ευρωεκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι η βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπερψήφιζε μέχρι τις 12 Απριλίου τη συμφωνία για με τους όρους εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές της μελλοντικής σχέσης.

Η παράταση θα έχει επιπτώσεις 

Τώρα η κ. Μέι ζητάει νέα παράταση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό και πολιτικό πρόβλημα στη ΕΕ. Αν δοθεί η παράταση και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θελήσει να συμμετάσχει στις επικείμενες ευρωεκλογές τότε θα πρέπει να αναζητηθεί φόρμουλα για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό πρόβλημα. Επιπλέον, δημιουργείται και πολιτικό πρόβλημα δεδομένου ότι η εκκρεμότητα του Brexit μπορεί να επηρεάσει την διεξαγωγή των εκλογών από τη στιγμή που σε περιόδους αναταραχής ευνοούνται πάντα τα ακραία κόμματα, δηλαδή οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί.

Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν μακράν να δοθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μια πολύ μεγαλύτερη αναβολή προκειμένου να εξεταστεί πάνω σε άλλες βάσεις η μελλοντική σχέση της χώρας αυτής με την ΕΕ. Αυτό τόνιζαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

Πηγή: Deutsche Welle