Skip to main content

Brexit: Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν τη συμφωνία ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου

H συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πριν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η συμφωνία θα μεταφερθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να υπογραφεί από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, πριν τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2021.

Στη συνέχεια, αυτή η συμφωνία θα εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, προτού κυρωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μετά τις υπογραφές, ο Μισέλ δήλωσε: «Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα είναι αποτέλεσμα πολύμηνων εντατικών διαπραγματεύσεων στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιδείξει ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο ενότητας. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία που προστατεύει πλήρως τα θεμελιώδη συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημιουργεί σταθερότητα για τους πολίτες και τις εταιρείες».

«Σε μείζονα ζητήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα ισχύει για την κλιματική αλλαγή, εν όψει της COP-26 στη Γλασκώβη και για την παγκόσμια απάντηση στις πανδημίες. Όσον αφορά τις εξωτερικές υποθέσεις, θα επιδιώξουμε συνεργασία σε συγκεκριμένα θέματα που βασίζονται σε κοινές αξίες και ενδιαφέροντα» ολοκήρωσε ο Μισέλ.