Skip to main content

Brexit: «Όχι» Εργατικών στο σχέδιο του Τζόνσον για πρόωρες εκλογές

Μπορώ να σας πω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερικοί βουλευτές των Τόρις δεν τον εμπιστεύονται, τόνισε ο εκπρόσωπος των Εργατικών

Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας αρνείται να στηρίξει τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 15 Οκτωβρίου μέχρις ότου πειστεί ότι θα αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε μετά το τέλος της ψηφοφορίας που κατέληξε σε βαριά ήττα για τον ίδιο και τα σχέδιά του για το Brexit, θα πάει σε εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 14η Οκτωβρίου, δύο εβδομάδες περίπου, δηλαδή, πριν από την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αλλά όπως δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit Κιρ Στάρμερ, «όταν (ο Τζόνσον) λέει για τις 15 Οκτωβρίου, μπορώ να σας πω πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και μερικοί βουλευτές των Τόρις δεν τον εμπιστεύονται». Νωρίτερα η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Έμιλι Θόρνμπερι είπε σε συνέντευξή της στο ITV ότι «δεν θα προκηρυχθούν σήμερα γενικές εκλογές γιατί δεν πρόκειται να τις ψηφίσουμε, επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα περάσει πρώτα ο νόμος [για την αναβολή του Brexit] και θα υπογραφεί από τη βασίλισσα».

Εξάλλου ο κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόμινικ Κάμινγκς, αρνήθηκε πως χαρακτήρισε απάτη τις απόπειρες της κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες για το Brexit, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Όταν ερωτήθηκε σήμερα, αν οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είναι απάτη, ο Κάμινγκς δήλωσε: «Όχι. Δεν το είπα ποτέ αυτό».