Skip to main content

Ήττα για Τζόνσον στη Βουλή-Πέρασε τροπολογία που καθυστερεί το Brexit

Ο Τζόνσον είναι νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει μια καθυστέρηση του Brexit στις 11 το βράδυ, αφού η κυβέρνηση έχασε την κρίσιμη ψήφο.

Μία ακόμη ταπεινωτική ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον, αφού οι Βρετανοί βουλευτές στήριξαν την τροπολογία Λέτγουιν, αψηφώντας τη συμφωνία του για το Brexit, στο «Super Σάββατο» ή «Ημέρα της Κρίσης», όπως είχε ονομαστεί η σημερινή συνεδρίαση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, βουλευτές στήριξαν την τροπολογία Λέτγουιν με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, αυτό σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός είναι νομικά υποχρεωμένος να ζητήσει μια καθυστέρηση του Brexit στις 11 το βράδυ, αφού η κυβέρνηση έχασε την κρίσιμη ψήφο.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Όλιβερ Λέτγουιν (εκ των διαγραφέντων των Τόρις και πρώην υπουργός) προβλέπει να προηγηθεί ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας του Brexit, πριν η Βουλή εκφράσει την κρίση της για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή.

Ντάουνινγκ Στριτ: Δεν θα ζητήσει παράταση από τους Ευρωπαίους ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον ωστόσο εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει με όσο το δυνατόν ταχύτερα βήματα στην προώθηση των εφαρμοστικών νόμων και τον ορισμό νέας ημερομηνίας για την ψηφοφορία επί της Συμφωνίας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα επαναλάβει στους Ευρωπαίους πως η όποια καθυστέρηση είναι επιζήμια για όλους και πρόσθεσε ότι θα φέρει όλους τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας μέσα στην επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ ακόμη μία καθυστέρηση» ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με το BBC η Ντάουνινγκ Στριτ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απορρίψουν την επιστολή, με την οποία η Βουλή θα επισημαίνει ότι οι εξελίξεις καθιστούν αναγκαία την νέα παράταση.

Κόρμπιν: Οφείλει να συμμορφωθεί με τον νόμο

Για ψήφο της Βουλής που αποτελεί μια ξεκάθαρη θέση για αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία έκανε λόγο ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Όπως ανέφερε ο ηγέτης των Εργατικών, "ο πρωθυπουργός τώρα θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο”, επαναλαμβάνοντας την θέση ότι ο λαός της Βρετανίας θα πρέπει να έχει τον τελευταίο λόγο.

Μάλιστα προειδοποίησε τον Μπόρις Τζόνσον να σκεφτεί πολύ προσεκτικά στην περίπτωση που δεν ζητήσει παράταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

SNP: Αν παραβιάσεις τον νόμο θα πας στο δικαστήριο


Ο ηγέτης του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος SNP, Ίαν Μπλάκφορντ έκανε λόγο για "ξεκάθαρη έκφραση” των βουλευτών για αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Μάλιστα προειδοποίησε τον Βρετανό πρωθυπουργό και οποιονδήποτε άλλο βουλευτή ότι όποιος πιστεύει ότι είναι υπεράνω του νόμου θα βρεθεί στο δικαστήριο, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναβολή της εξόδου από την ΕΕ.

ΕΕ: Η Βρετανία να μας ενημερώσει το ταχύτερο δυνατόν

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες ήρθε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Με μήνυμα της στο twitter αναφέρει ότι η υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτουιν σημαίνει ότι δεν θα περάσει σήμερα από ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο η συμφωνία του Brexit . Ως εκ τούτου καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ενημερώσει για τις προθέσεις της την ΕΕ το ταχύτερο δυνατόν.

Νωρίτερα, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, είχε καλέσει τον Λέτουϊν να αποσύρει την τροπολογία, ενώ την υπερψήφισή της είχε προσπαθήσει ματαίως να αποτρέψει ο Τζόνσον, ο οποίος είχε προτρέψει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία του για το Brexit, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει μπροστά.

Πληροφορίες κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, όταν επιλέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία Λέτουιν (προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής), έλεγαν ότι σε περίπτωση που εγκριθεί η τροπολογία του βουλευτή, η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη Βουλή, ώστε η κρίσιμη ψηφοφορία να γίνει τη Δευτέρα, αντί για σήμερα, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Η τροπολογία είχε την υποστήριξη του Εργατικού κόμματος, του DUP της Βόρειας Ιρλανδίας και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και των 21 διαγραφέντων βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος.

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «φοβάται» πως η τροπολογία θα εμποδίσει την κυβέρνηση να εκπληρώσει τη νομική απαίτηση για μία «κρίσιμη ψηφοφορία» πριν από το Brexit, καθιστώντας ουσιαστικά την τελική ψηφοφορία --που έχει προγραμματιστεί για αργότερα σήμερα-- άσκοπη. Ωστόσο, οι κοινοβουλευτικοί κανόνες επί της διαδικασίας δεν επιτρέπουν στην κυβέρνηση να αποσύρει την πρότασή της για ψηφοφορία επί της συμφωνίας, με ενδεχόμενη επόμενη επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει από τους βουλευτές της να την μποΐκοτάρουν.

Τζόνσον: Η συμφωνία για το Brexit είναι ένας «νέος τρόπος να πάμε μπροστά»

Ο Τζόνσον διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι η συμφωνία για το Brexit είναι ένας «νέος τρόπος να πάμε μπροστά» τόσο για τη Βρετανία όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός εν μέσω μιας ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας. Επιχειρηματολογώντας πως η συμφωνία είναι «η καλύτερη δυνατή λύση», είπε πως το κείμενο επιτρέπει στη χώρα, που είχε διχαστεί πολύ για το Brexit, αφότου ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016, να επανενωθεί. «Ας εγκρίνουμε μια συμφωνία που μπορεί να γιατρέψει τη χώρα», είπε.

Αυτή η νέα συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε in extremis έπειτα από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις, θεωρείται πως διευθετεί τους όρους του διαζυγίου έπειτα από 46 χρόνια κοινής ζωής, επιτρέποντας μια ήπια έξοδο μαζί με μια μεταβατική περίοδο που φθάνει τουλάχιστον έως τα τέλη του 2020.

Η Βουλή των Κοινοτήτων, συγκλήθηκε για πρώτη φορά Σάββατο μετά τον πόλεμο στα Φόκλαντς το 1982, ξεκίνησε τη συνεδρίασή της στις 08:30 ώρα Γκρίνουιτς (12:30 ώρα Ελλάδας) η οποία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ολόκληρη την ημέρα.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατέβαλε κάθε προσπάθεια τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πείσει τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία του, κάνοντας διαδοχικά τηλεφωνήματα και εμφανίσεις στην τηλεόραση.
«Μια νέα αναβολή θα ήταν άχρηστη, δαπανηρή και βαθιά καταστροφική για την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης», προειδοποίησε ο Μπόρις Τζόνσον.

Η προοπτική ενός Brexit χωρίς συμφωνία φοβίζει τους οικονομικούς κύκλους, επειδή μπορεί να οδηγήσει όπως προβλέπει και η ίδια η κυβέρνηση σε ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων ακόμη και φαρμάκων.

Η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον υποτίθεται πως τετραγωνίζει τον κύκλο όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα, θέμα στο οποίο προσέκρουε μέχρι τώρα η διαδικασία. Σκοπός είναι να αποφευχθεί η επιστροφή ενός φυσικού συνόρου ανάμεσα στη βρετανική Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη στο νησί.

Γι΄αυτό προβλέπει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στη βρετανική τελωνειακή επικράτεια αλλά προβλέπει ένα ειδικό καθεστώς για τα προϊόντα που φθάνουν στη βρετανική επαρχία, ανάλογα με το αν πρόκειται να παραμείνουν εκεί ή να περάσουν στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.