Skip to main content

Brexit: Στο κοινοβούλιο σήμερα η συμφωνία αποχώρησης

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέρχεται με τον αέρα του νικητή και τη δέσμευση ότι θα βάλει τέλος στις «καθυστερήσεις και τις επικρίσεις».

Πίσω στα κοινοβουλευτικά έδρανα επιστρέφουν σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές, προκειμένου να ψηφίσουν επί της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ανοίξει ο δρόμος για το Brexit στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το BBC, η νέα συμφωνία αποχώρησης θα απαγορεύει επίσης από την κυβέρνηση να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο – κατά την οποία η Βρετανία θα είναι εκτός της Ε.Ε., αλλά θα συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες – μετά τη λήξη του 2020.  

Μία εβδομάδα μετά την ευρεία νίκη του, κατά την οποία εξασφάλισε 80 επιπλέον έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο, ο Μπόρις Τζόνσον επανέρχεται με τον αέρα του νικητή και τη δέσμευση ότι θα βάλει τέλος στις «καθυστερήσεις και τις επικρίσεις».

Η επιστροφή στη «βεβαιότητα» βρίσκεται στις προτεραιότητες του Μπόρις Τζόνσον, μολονότι οι επικριτές της συμφωνίας αποχώρησης επιμένουν ότι το μέλλον της Βρετανίας μάλλον θα βυθιστεί στην αβεβαιότητα, καθώς οι διαπραγματεύσεις για μία νέα εμπορική συμφωνία είναι χρονοβόρες.

Την ανησυχία αυτή εξέφρασε μόλις προχθές και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αν και θα υπάρξουν αναμφισβήτητα συνέπειες και για την Ε.Ε., ωστόσο τον μεγαλύτερο κίνδυνο εάν δεν υπάρξει εγκαίρως εμπορική συμφωνία τον διατρέχει η Βρετανία.