Skip to main content

Βυθίστηκε η οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Αν υπάρχει ένας δείκτης, ο οποίος θεωρείται κι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις γενικότερες οικονομικές επιρροές, είναι αυτός που καταγράφει την οικοδομική δραστηριότητα.
Αν υπάρχει ένας δείκτης, ο οποίος θεωρείται κι είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις γενικότερες οικονομικές επιρροές, είναι αυτός που καταγράφει την οικοδομική δραστηριότητα. Και τα στοιχεία του Αυγούστου που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΣΥΕ, σχετικά με την πορεία του, είναι αποκαλυπτικά του βάθους και της έντασης της κρίσης στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοινώθηκε μείωση κατά 40,6% του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Αύγουστο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, ενώ ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν από τα Πολεοδομικά γραφεία της χώρας, μειώθηκε κατά 12,8%.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, οι μεγαλύτερες μειώσεις του οικοδομικού όγκου καταγράφηκαν στην περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου κατά 65,9%, στην Αττική κατά 57,6% και στη δυτική Μακεδονία κατά 56%.
Αντίθετα, μεγάλη αύξηση κατά 39,1% σημειώθηκε στην περιφέρεια της Κρήτης.
Το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας μειώθηκε κατά 29,8% και οι άδειες που εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες κατά 15,8%.

Μείωση του οικοδομικού όγκου καταγράφηκε το δεκάμηνο και στις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στο βόρειο Αιγαίο κατά 46,5%, στην κεντρική Μακεδονία κατά 41,6% και στο νότιο Αιγαίο κατά 38,6%.