Skip to main content

Βυθίζονται τα φορολογικά έσοδα και στη Θεσσαλονίκη

Να χάσουν τον ύπνο τους ζήτησε από τους εφοριακούς της Μακεδονίας, μιλώντας στη Voria.gr, ο γ.γ του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα τα οποία παρουσιάζουν αποκλίσεις ακόμη και 25% απ
Να χάσουν τον ύπνο τους ζήτησε από τους εφοριακούς της Μακεδονίας ο γ.γ του ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα τα οποία παρουσιάζουν αποκλίσεις ακόμη και 25% από τους στόχους του ΠΣΑ σε πολλές ΔΟΥ της Βόρειας Ελλάδας.

Μιλώντας στη Voria.gr, στο περιθώριο του 2ου Ετήσιου Φορολογικού Συνεδρίου, ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε πως ελάχιστες εφορίες στην Μακεδονία (2-3 ανέφερε χαρακτηριστικά) έχουν πιάσει τον στόχο του ΠΣΑ, ενώ στις περισσότερες εφορίες τα φορολογικά έσοδα για το πρώτο τρίμηνο του 2010 παρουσιάζουν αποκλίσεις που κυμαίνονται από 1,5% έως 25%. Κατά μέσο όρο οι αποκλίσεις από τους στόχους των εσόδων ανέρχονται στο 20%, ενώ σε ότι αφορά την είσπραξη των καθυστερημένων οφειλών, οι αποκλίσεις αγγίζουν το 2,5%.

«Ζήτησα από τους επικεφαλής των ΔΟΥ να χάσουν τον ύπνο τους για να πιάσουν τους στόχους», τόνισε ο γ.γ του ΥΠΟΙΚ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με επικεφαλής των ΔΟΥ της Μακεδονίας στα γραφεία του ΣΔΟΕ στο Καλοχώρι.

Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε πως όλοι θα κριθούν από την επίτευξη των στόχων και την αποτελεσματικότητά τους. «Αν δεν πιάσουμε τους στόχους δεν θα υπάρχει λόγος να τους κρατάμε για να ζεσταίνουν τις καρέκλες τους».

Ωστόσο ο κ. Γεωργακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση του πως το χαμένο έδαφος είναι δυνατόν να καλυφθεί στο 2ο και 30 τρίμηνο του έτους, καθώς αυτήν την περίοδο τα έσοδα εμφανίζονται παραδοσιακά αυξημένα. «Αν όλοι βάλουν τα δυνατά τους θα καλυφθεί η διαφορά», τόνισε.

Ερωτηθείς από τη Voria.gr εάν η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης θα επιφέρει αλλαγές στον φορολογικό νόμο, απάντησε πως ο νόμος δεν θα αλλάξει, αλλά θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΥΠΟΙΚ, μέσα στους επόμενους μήνες. «Είναι μία μεγάλη τομή που θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, είτε υπήρχε το ΔΝΤ είτε όχι», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ανέφερε πως τις πρώτες 20 μέρες του Απριλίου τα στοιχεία εμφανίζονται βελτιωμένα, δεν μπορούν ωστόσο να ανατρέψουν την κακή εικόνα του τριμήνου. «Μέσα στον Μάιο θα κριθεί το έργο των εφοριών», τόνισε.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός μετά από τις τεράστιες αποκλίσεις που έχουν διαπιστωθεί στις εισπράξεις σε σχέση με τους αρχικούς στόχους. Η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται ούτε τον Απρίλιο, καθώς τα έσοδα έχουν βυθιστεί περαιτέρω.

Ο κ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος θα είναι ο επίσημος ομιλητής σε δείπνο που οργανώνεται το βράδυ στο πλαίσιο του 2ου Ετήσιου Φορολογικού Συνεδρίου από το Ελληνο - Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ζήτησε από τους προϊσταμένους των εφοριών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά και στις επιχειρήσεις για την είσπραξη του ΦΠΑ, αλλά και να εντείνουν τις προσπάθειες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο.

Παράλληλα τόνισε πως δεν τον ενδιαφέρει σε ποιο κόμμα ανήκει ο κάθε εφοριακός, αλλά «ο κάθε υπάλληλος θα κριθεί από το έργο και την αποτελεσματικότητά του. Δήλωσε δε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στις ΔΟΥ, προκειμένου να ελέγξει το έργο τους.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι επίσης να αξιοποιηθεί η ρύθμιση του φορολογικού νομοσχεδίου, για την υποβολή δηλώσεων παρελθόντων οικονομικών ετών από φορολογούμενους που δεν τις είχαν υποβάλει.