Skip to main content

Cam Hellas: Τα κουνιστά παιχνίδια από το Δερβένι που μετρούν 4 δεκαετίες ζωής

Η οικογενειακή εταιρεία κατασκευής κερματοφόρων κουνιστών παιχνιδιών του Απόστολου Τζελέπη δρομολογεί εξαγωγικά βήματα με τον αέρα της δεύτερης γενιάς

Εμπνεύστηκε το πρώτο του κουνιστό παιχνίδι από τα Στρουμφάκια στις αρχές της δεκαετίας του ’80, βάζοντας τον θεμέλιο λίθο μιας επιχείρησης που μετρά φέτος 39 χρόνια ζωής. Έκτοτε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι για τον Απόστολο Τζελέπη και την Cam Hellas Company, τη μοναδική ελληνική εταιρεία κατασκευής κερματοφόρων κουνιστών παιχνιδιών, γνωστών και ως kidde ride, η οποία εμπορεύεται παράλληλα γερανάκια, αυτόματους πωλητές, καρουζέλ, τρενάκια και φουσκωτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, ενώ προετοιμάζει και στήνει και χριστουγεννιάτικα χωριά.



Η Cam Hellas Company σχεδιάζει αυτή την περίοδο το νέο βήμα στην ιστορία της, την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, με το νέο αίμα, την κόρη της οικογένειας, Νατάσα Τζελέπη, να ονειρεύεται να την κάνει νούμερο «ένα» εξαγωγική εταιρεία στον κλάδο. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria, τα κερματοφόρα κουνιστά παιχνίδια της Cam Hellas Company δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα εισαγόμενα, αντίθετα στη σύγκριση υπερέχουν αισθητά. «Χρησιμοποιούμε ως πρώτη ύλη τον πολυεστέρα, που μας διαφοροποιεί από τα εισαγόμενα πλαστικά. Έχουμε πελάτες που αγόρασαν παιχνίδια από εμάς πριν από 38 χρόνια και τα διατηρούν σε εξαιρετική κατάσταση μέχρι σήμερα. Το προϊόν μας είναι πολύ καλό και μπορεί να εξαχθεί» σημειώνει η Νατάσα Τζελέπη. Ήδη την περσινή χρονιά η Cam Hellas Company ξεκίνησε μια εξαγωγική προσπάθεια στην Κύπρο, ενώ για το επόμενο διάστημα μπαίνουν στο μικροσκόπιο η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο.

Αυτό τον καιρό μάλιστα σχεδιάζεται και ένα νέο καινοτόμο προϊόν, που προέκυψε από μια ιδέα της Νατάσας Τζελέπη, το οποίο δεν υπάρχει διεθνώς και θα πατενταριστεί προσεχώς. Σήμερα, οι κωδικοί της εταιρείας στα παιχνίδια που κατασκευάζει η ίδια ξεπερνούν τους 100, χωρίς να υπολογιστούν αυτοί που εισάγει και εμπορεύεται.  

Η Νατάσα Τζελέπη 



«Ανέκαθεν πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η ασφαλής διασκέδαση των παιδιών. Η ποιότητα και η ασφάλεια είναι τα δύο σημεία στα οποία δίνουμε τη βασική μας έμφαση» λέει η εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς, σημειώνοντας μάλιστα πως ο πατέρας της δημιούργησε πρώτος έναν ειδικό μηχανισμό ασφαλείας για τα υδραυλικά κουνιστά παιχνίδια, ώστε, αν κάποιο παιδάκι μπει τυχαία από κάτω, να σταματούν αυτόματα.
 
Από ηλεκτρολόγος τηλεοράσεων στα παιχνίδια ψυχαγωγίας



Ο Απόστολος Τζελέπης από την Άσσηρο μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη σε ηλικία μόλις 15 ετών. Φοίτησε στη σχολή του Ευκλείδη και στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει στα 17 του ως ηλεκτρονικός τηλεοράσεων. Ένα ταξίδι του στην Ιταλία όμως, όπου είδε παιχνίδια ψυχαγωγίας σε μια έκθεση, ήταν αρκετό για να αλλάξει την πορεία του. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα άρχισε να σχεδιάζει τέτοιου τύπου παιχνίδια, διαπιστώνοντας πως στην ελληνική αγορά δεν υπήρχε κάτι παρόμοιο. Σε ένα χαρτί και με έμπνευση από τα κινούμενα σχέδια της εποχής έβγαλε όλη τη δημιουργικότητά του και έβαλε τη βάση για τη δημιουργία της Cam Hellas Company το 1982 σε έναν μικρό χώρο στο Δερβένι. Μάλιστα, τα πρώτα χρόνια μαζί με τη σύζυγό του, Έφη, γυρνούσαν από ψιλικατζίδικο σε ψιλικατζίδικο για να αφήσουν φυλλάδια με τα προϊόντα τους, ενώ είχαν ως «κράχτη» ένα μικρό showroom με ένα από τα παιχνίδια τους στην Αγίου Δημητρίου, που οι παλαιότεροι θυμούνται μέχρι και σήμερα.

Ο Απόστολος Τζελέπης 



Το 1992, με τη δουλειά να αυξάνεται, ο Απόστολος Τζελέπης μετέφερε την παραγωγική του δραστηριότητα σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. στο Δερβένι, βάζοντας την εταιρεία του σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά. Σε όλη αυτή την πορεία η κόρη του, Νατάσα Τζελέπη, ήταν πάντα παρούσα και ενεργή. Η ίδια θυμάται από τα 12 χρόνια της να πηγαίνει για να βοηθήσει στη δουλειά, να συμμετέχει με τον πατέρα της σε εκθέσεις και να βοηθά στο κλείσιμο συμφωνιών, αφού ήξερε καλά αγγλικά.

Μάλιστα, η φωνή της είναι γραμμένη σε πολλά από τα παιδικά παιχνίδια, στα τραγουδάκια που παίζουν, ενώ με τον αδερφό της ήταν οι πρώτοι δοκιμαστές και έδιναν και τις δικές τους ιδέες από κινούμενα σχέδια που παρακολουθούσαν. Ο πατέρας τους δε είχε δώσει σε κάποιες βαρκούλες που είχε κατασκευάσει τα ονόματά τους. «Μεγάλωσα με τη μυρωδιά του πολυεστέρα» λέει χαρακτηριστικά η Νατάσα Τζελέπη, που σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έκανε ένα μεταπτυχιακό στο ΑΠΘ στα logistics και ξεκίνησε ένα διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων, όλα βήματα που την προετοίμασαν για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην Cam Hellas ως η επόμενη γενιά. Έχοντας δουλέψει και σε άλλες επιχειρήσεις με σκοπό περισσότερες εργασιακές εμπειρίες, η Νατάσα Τζελέπη επέστρεψε στη μεγάλη της αγάπη, έχοντας τη στήριξη του πατέρα της, που την άφησε να μπει μπροστά και της έδωσε χώρο για να υλοποιήσει τα δικά της όνειρα για την εταιρεία.