Skip to main content

Capital controls: Να κάνουμε το μειονέκτημα, πλεονέκτημα

Nα θυμάστε: Όλοι όσοι αντιδράσουν στην καινοτομία που έρχεται, δεν θα το κάνουν για το καλό όλων μας, αλλά για τη δική τους τσέπη που απειλείται...

Όποιος εξακολουθεί να πιστεύει ακόμα και σήμερα ότι είναι απλά θέμα μερικών εβδομάδων η άρση του μέτρου των capital controls στην ελληνική οικονομία, απλώς, πλανάται πλάνη οικτρά ή πιο απλά του αρέσεις να "παραμυθιάζεται". Ο έλεγχος κεφαλαίων στην χώρα μας ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό κι ας το πάρουμε απόφαση.

Όπως έλεγε και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης προεκλογικά, όταν τον ρωτούσαν σχετικά, αν σας μιλήσω ως πολιτικός, θα σας πως ότι θα αρθούν σύντομα, αλλά αν σας μιλήσω ως οικονομολόγος τότε θα σας πω ότι θα αργήσουν.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στην Κύπρο, που είναι ένα μικρό, οργανωμένο και ευέλικτο κράτος, χρειάσθηκαν περίπου 2,5 χρόνια για να αποβάλλουν αυτό το άγος. Οπότε, μπορεί κανείς να φαντασθεί πόσος καιρός θα απαιτηθεί για την Ελλάδα.

Ωστόσο, ακόμα και τα capital controls είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να σκεφθούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε προς όφελος μας την νέα σκληρή πραγματικότητα. Πώς θα μετατρέψουμε δηλαδή το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα.

Για παράδειγμα, το γεγονός ότι εξαιτίας τους, αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε το πλαστικό χρήμα, είναι από μόνο του μια μεγάλη πρόοδος. Γιατί, πέραν όλων των άλλων, θα δώσουμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές ένα μεγάλο όπλο για να πατάξουν την φοροδιαφυγή. Αν αληθεύει ότι όλες οι νέες εταιρίες που θα λειτουργούν από το 2016 και μετά, θα δέχονται μόνο πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, τότε μια μικρή "επανάσταση" ετοιμάζεται για τα ελληνικά δεδομένα.

Γιατί, για τα ξένα, αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα, εδώ και πολύ καιρό. Ακόμα όμως κι αν δώσουμε, έστω και τώρα, αυτή τη μάχη του αυτονόητου και την κερδίσουμε, θα έχουμε κάνει επιτέλους ένα μεγάλο βήμα για να πάμε παραπέρα.

Και κυρίως, να απομακρυνθούμε από όλα εκείνα τα βαρίδια που μας έφεραν σε αυτή την σημερινή απελπιστική κατάσταση. Και να θυμάστε, όλοι όσοι αντιδράσουν στην καινοτομία που έρχεται, δεν θα το κάνουν για το "καλό" όλων μας, όπως θα λένε, αλλά για τη δική τους "τσέπη" που θα απειληθεί.