Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021
x

CATWALK PROJECT: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΥΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

11/06/2021, 06:14 |
από Μαρία Μαθιοπούλου

CATWALK PROJECT: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΥΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ

A+
A-

Η Νατάσα Ντόρτογλου δημιούργησε ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ενδυματολογίας για παιδιά και εφήβους, μετατρέποντας τον χώρο διδασκαλίας σε… ατελιέ

Γνωρίζει την ανάγκη των παιδιών για δημιουργική απασχόληση από πρώτο χέρι. Άλλωστε, ως μητέρα πέντε παιδιών, βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με το ερώτημα: πώς τα βοηθάς να μάθουν χωρίς να βαριούνται; Κάπως έτσι και μετά από ένα ταξίδι στο Μαϊάμι που της έδωσε το ερέθισμα η Νατάσα Ντόρτογλου δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ενδυματολογίας για παιδιά και εφήβους (5 έως 18 ετών), το Catwalk Project, ξεκινώντας ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της μόδας και του ενδύματος. Από μαθήματα ιστορίας της τέχνης, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και σχέδιο μόδας μέχρι υφασματολογία, ιστορία του κουστουμιού και του ενδύματος, αλλά και πρακτικά εργαστήρια κατασκευής (πατρόν, ραπτική), το Catwalk Project μπαίνει σε κάθε πτυχή του ενδύματος, μετατρέποντας κάθε φορά τον χώρο διδασκαλίας σε ένα μικρό ατελιέ. Η ομάδα του Catwalk Project αποτελείται από  σκηνογράφους, θεατρολόγους και επαγγελματίες του χώρου της μόδας, ενώ στα παιδιά δίνονται βιβλία με το εκάστοτε θεωρητικό αντικείμενο και ανάλογα με την ηλικία τους, τα οποία έχει επιμεληθεί το εκπαιδευτικό team.

Μάλιστα, το πρότζεκτ της Νατάσας Ντόρτογλου κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του να κάνει την εμφάνισή του σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης ως εξωσχολικό club και να φιλοξενείται στους χώρους της ΧΑΝΘ, ενώ στο πλαίσιο των δράσεών του διοργάνωσε ταξίδια στο εξωτερικό, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μόδα στην πηγή της έμπνευσής της. Από το πανεπιστήμιο υφασμάτων στο Λονδίνο, όπου έκαναν μάθημα, μέχρι την επίδειξη του Ζαν Πολ Γκοτιέ στο Παρίσι, την οποία παρακολούθησαν, οι μικροί μαθητές άρχισαν να ανακαλύπτουν νέους κόσμους και να καταλαβαίνουν πόσο μακριά μπορεί κανείς να φτάσει με τη μόδα.Αθήνα και εξωτερικό στα σχέδια

Μάλιστα, στα σχέδια της Νατάσας Ντόρτογλου είναι η συνεργασία με Σχολές Μόδας σε Μιλάνο, Λονδίνο και Παρίσι, ώστε οι μαθητές του Catwalk Project να μπορούν να παρακολουθούν και εκεί κάποια μαθήματα. Επόμενος στόχος δε είναι η κάθοδος στην Αθήνα, ενώ η ίδια θα ήθελε κάποια στιγμή να μπορέσει να δημιουργήσει μια ακαδημία τεχνών για παιδιά, όπου εκτός από την ενδυματολογία θα φιλοξενούνται και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Σημαντικός σταθμός του εργαστηρίου ήταν η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά», μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με την Creativity Platform.