Skip to main content

Catwalk Project: Εργαστήρι στη Θεσσαλονίκη μυεί τα παιδιά στον κόσμο της μόδας

Η Νατάσα Ντόρτογλου δημιούργησε ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ενδυματολογίας για παιδιά και εφήβους, μετατρέποντας τον χώρο διδασκαλίας σε… ατελιέ

Γνωρίζει την ανάγκη των παιδιών για δημιουργική απασχόληση από πρώτο χέρι. Άλλωστε, ως μητέρα πέντε παιδιών, βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπη με το ερώτημα: πώς τα βοηθάς να μάθουν χωρίς να βαριούνται; Κάπως έτσι και μετά από ένα ταξίδι στο Μαϊάμι που της έδωσε το ερέθισμα η Νατάσα Ντόρτογλου δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη ένα πρωτοποριακό εργαστήριο ενδυματολογίας για παιδιά και εφήβους (5 έως 18 ετών), το Catwalk Project, ξεκινώντας ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο της μόδας και του ενδύματος. Από μαθήματα ιστορίας της τέχνης, ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο και σχέδιο μόδας μέχρι υφασματολογία, ιστορία του κουστουμιού και του ενδύματος, αλλά και πρακτικά εργαστήρια κατασκευής (πατρόν, ραπτική), το Catwalk Project μπαίνει σε κάθε πτυχή του ενδύματος, μετατρέποντας κάθε φορά τον χώρο διδασκαλίας σε ένα μικρό ατελιέ. Η ομάδα του Catwalk Project αποτελείται από  σκηνογράφους, θεατρολόγους και επαγγελματίες του χώρου της μόδας, ενώ στα παιδιά δίνονται βιβλία με το εκάστοτε θεωρητικό αντικείμενο και ανάλογα με την ηλικία τους, τα οποία έχει επιμεληθεί το εκπαιδευτικό team.

Μάλιστα, το πρότζεκτ της Νατάσας Ντόρτογλου κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του να κάνει την εμφάνισή του σε ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης ως εξωσχολικό club και να φιλοξενείται στους χώρους της ΧΑΝΘ, ενώ στο πλαίσιο των δράσεών του διοργάνωσε ταξίδια στο εξωτερικό, ώστε τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μόδα στην πηγή της έμπνευσής της. Από το πανεπιστήμιο υφασμάτων στο Λονδίνο, όπου έκαναν μάθημα, μέχρι την επίδειξη του Ζαν Πολ Γκοτιέ στο Παρίσι, την οποία παρακολούθησαν, οι μικροί μαθητές άρχισαν να ανακαλύπτουν νέους κόσμους και να καταλαβαίνουν πόσο μακριά μπορεί κανείς να φτάσει με τη μόδα.



Αθήνα και εξωτερικό στα σχέδια

Μάλιστα, στα σχέδια της Νατάσας Ντόρτογλου είναι η συνεργασία με Σχολές Μόδας σε Μιλάνο, Λονδίνο και Παρίσι, ώστε οι μαθητές του Catwalk Project να μπορούν να παρακολουθούν και εκεί κάποια μαθήματα. Επόμενος στόχος δε είναι η κάθοδος στην Αθήνα, ενώ η ίδια θα ήθελε κάποια στιγμή να μπορέσει να δημιουργήσει μια ακαδημία τεχνών για παιδιά, όπου εκτός από την ενδυματολογία θα φιλοξενούνται και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες.

Σημαντικός σταθμός του εργαστηρίου ήταν η χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά», μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης με την Creativity Platform.

Νατάσα Ντόρτογλου

Σήμερα στο Catwalk Project φοιτούν 80 παιδιά και 150 μέσω των ιδιωτικών σχολείων, με τα περισσότερα να είναι 7 και 8 ετών και στην πλειονότητά τους κορίτσια.

«Ο στόχος μου από την πρώτη στιγμή ήταν να μπορούν τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, φτιάχνοντας κάτι που να είναι σε θέση να το παρουσιάσουν με αυτοπεποίθηση» λέει η δημιουργός του πρότζεκτ, σημειώνοντας πως η χαρά που παίρνουν οι μικροί μαθητές όταν φτιάχνουν κάτι που μπορούν να φορέσουν δεν συγκρίνεται. «Λατρεύουν το να δημιουργούν. Για παράδειγμα θα φτιάξουν μια τσάντα και θα την κρατούν για όλη την υπόλοιπη χρονιά» λέει. Ήδη μάλιστα κάποιες από τις έφηβες κοπέλες έχουν δημιουργήσει το δικό τους πορτφόλιο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους σε σχολές μόδας του εξωτερικού. Κάθε χρόνο δε το Catwalk Project διοργανώνει μια μεγάλη εκδήλωση, τα έσοδα της οποίας κατευθύνονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπου τα παιδιά φορούν τις δικές τους δημιουργίες.

Η έμπνευση από το Μαϊάμι και η ανάγκη για δημιουργία

Η Νατάσα Ντόρτογλου δεν είχε καμία σχέση με τη μόδα, πέρα από αυτή που κάθε γυναίκα επιδιώκει στην καθημερινότητά της. Έχοντας όμως μεγαλώσει τα παιδιά της, αναζητούσε μια δημιουργική νέα αρχή, την οποία βρήκε σε ένα ταξίδι της στο Μαϊάμι. Εκεί ήρθε σε επαφή τυχαία με μια δράση δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αντικείμενο τη μόδα, από όπου προέκυψε η πρώτη σπίθα. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο ενδυματολογίας και να ταξιδέψει τα παιδιά με οδηγό το ένδυμα σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις εποχές. Σκοπός της ήταν οι μαθητές να αντλούν πληροφορίες μέσα από τη βιωματική μάθηση για την εξέλιξη του παγκόσμιου πολιτισμού και τα κατά τόπους ήθη και έθιμα, καθώς και για τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα, αποκτώντας σφαιρική εικόνα για το αντικείμενο ενασχόλησής τους, την ενδυματολογία.

«Η φιλοσοφία μας συνοψίζεται στη φράση “εκπαίδευση στην πράξη”. Με έμπνευση από την Ιστορία της Τέχνης, το θέατρο, τους μεγάλους ζωγράφους και τον παγκόσμιο πολιτισμό, θέτουμε τις θεωρητικές βάσεις για την καλλιέργεια της γνώσης και της δημιουργικής φαντασίας. Με την καλλιέργεια δε των απαραίτητων πρακτικών δεξιοτήτων μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια σχεδίου, πατρόν, ραπτικής, η δημιουργικότητα των παιδιών εκφράζεται πιο ολοκληρωμένα» λέει η Νατάσα Ντόρτογλου.