Skip to main content

CDC: Τα εμβόλια mRNA μειώνουν κατά 91% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό

Στη νέα έρευνα, 3.975 συμμετέχοντες έκαναν εβδομαδιαία τεστ για κορωνοϊό για 17 συνεχείς εβδομάδες, σε οκτώ περιοχές των ΗΠΑ.

Μειωμένος κατά 91% είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από κορωνοϊό για όσους έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίων με την τεχνολογία mRNA, σύμφωνα με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από τέσσερις εβδομάδες συλλογής στοιχείων από το CDC, το οποίο στα συμπεράσματά του αναφέρει πως τα στοιχεία  «εντάσσονται στα ήδη σημαντικά αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA σε πραγματικές συνθήκες».

«Επιπλέον, η μελέτη είναι από τις πρώτες που δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA (δηλαδή τα Pfizer/BioNTech και Moderna) ωφελούν και όσους μολύνονται από κορωνοϊό παρότι είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση», εξηγεί στα συμπεράσματά του το CDC.

Στη νέα έρευνα, 3.975 συμμετέχοντες έκαναν εβδομαδιαία τεστ για κορωνοϊό για 17 συνεχείς εβδομάδες, σε οκτώ περιοχές των ΗΠΑ.

Αν τα ατομικά τους τεστ ήταν θετικά, ακλουθούσε περαιτέρω έλεγχος για να αποσαφηνιστεί το μέγεθος του ιικού φορτίου, αλλά και το πόσες μέρες παρέμεναν θετικοί.

Όπως προέκυψε από το σύνολο των τεστ, για τους πλήρως εμβολιασμένους ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν μειωμένος κατά 91%, ενώ για όσους είχαν λάβει την πρώτη δόση κατά 81%. Στα παραπάνω ποσοστά, συνυπολογίζονται οι ασυμπτωματικοί, αλλά και όσοι εμφάνισαν συμπτώματα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, για τους πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένους που βγήκαν θετικοί προέκυψε ότι:

-Παρέμειναν άρρωστοι κατά μέσο όρο για έξι ημέρες λιγότερες

-Έμειναν άρρωστοι στο κρεβάτι για δύο ημέρες λιγότερες

-Ο κίνδυνος να αναπτύξουν συμπτώματα ήταν μειωμένος κατά περίπου 60%.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Financial Times