Skip to main content

Χάκερ έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 600 εκατ. δολαρίων

Σύμφωνα με το Bloomberg πρόκειται για τη μεγαλύτερη πιθανώς κλοπή όλων των εποχών στον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας.

Κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων έκλεψαν χάκερ από ένα πρωτόκολλο ονόματι PolyWork, που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν token μεταξύ πολλαπλών blockchain.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επηρεάζονται, σύμφωνα με το PolyWork, από την επίθεση των χάκερ, τη μεγαλύτερη πιθανώς κλοπή όλων των εποχών στον κόσμο της αποκεντρωμένης οικονομίας (DeFi), όπως αναφέρει το Bloomberg.

Tether (που ανήκουν στα stablecoins, μια ειδική κατηγορία κρυπτονομισμάτων με κλειδωμένη ισοτιμία με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο με σχετικά σταθερή αξία), αξίας περίπου 33 εκατ. δολαρίων, που έβαλαν στο χέρι οι χάκερ, «πάγωσαν» από τον εκδότη τους, με αποτέλεσμα να καταστούν άχρηστα για τους κυβερνοπειρατές.

Η ομάδα ερευνητών ασφαλείας SlowMist είπε ότι εντόπισε τη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας των χάκερ, τη διεύθυνση IP και ίχνη τους, προσθέτοντας ότι «πιθανότατα επρόκειτο για μια επίθεση που σχεδιαζόταν και προετοιμαζόταν από καιρό. Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπως το Binance, βοηθούν στην έρευνα την PolyNetwork.

«Ο χάκερ άρχισε να χρησιμοποιεί αποκεντρωμένες ανταλλαγές κρυπτονομισμάτων για τη μετατροπή των κλοπιμαίων σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, περιλαμβανομένων και των stablecoins», ανέφερε ο συνιδρυτής της Elliptic, Τομ Ρόμπινσον.

«Τokens όπως τα stablecoins μπορούν θεωρητικά να ανακτηθούν από τους εκδότες τους και ίσως να επιστραφούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα Ether, αν και ίσως είναι πιθανό να δεσμευθούν αυτά τα κεφάλαια εφόσον σταλούν σε κεντρικό ανταλλακτήριο για να ρευστοποιηθούν», πρόσθεσε.

Oι εφαρμογές DeFi προσελκύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδυτικά κεφάλαια και αποτελούν το τελευταίο διάστημα συχνό στόχο των χάκερ.

Φέτος, μόνον οι κυβερνοεπιθέσεις που επικεντρώνονται σε αυτά αντιστοιχούν σε πάνω από το 60% των συνολικών επιθέσεων σε κρυπτονομίσματα (κλοπές 156 εκατ. δολαρίων καταγράφηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2021, έναντι 129 εκατομμυρίων όλο το 2020), από 20% τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας κρυπτονομισμάτων CipherTrace.