Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Αναρμόδιοι οι αρμόδιοι για τις πλημμύρες της Θεσσαλονίκης

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών υποστηρίζει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον για σοβαρά ζητήματα.

Χρόνιες παθογένειες αναδείχτηκαν με αφορμή τις πλημμύρες που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ο πολιτευτής Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως γίνεται σε ανάλογα περιστατικά, επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον αντί να βρίσκουν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων προς όφελος των πολιτών.

«Πριν από λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός φαινομένου που ταλανίζει επί χρόνια την πατρίδα μας. Της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων από τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αναφέρομαι στις πλημμύρες που δημιουργήθηκαν, λόγω των βουλωμένων φρεατίων, ύστερα από μια καλοκαιρινή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι αρμόδιοι αποδείχτηκαν αναρμόδιοι...» αναφέρει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Ο δήμος είναι υπεύθυνος για τον εξωτερικό καθαρισμό των φρεατίων συλλογής όμβριων υδάτων και η ΕΥΑΘ για τον εσωτερικό καθαρισμό. Εξαίρεση αποτελούν τα φρεάτια των δρόμων για τους οποίους η αρμοδιότητα συντήρησης ανήκει είτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είτε στο παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ που σήμερα ονομάζεται Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ)» σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Τέλος αναφέρει ότι: «Η φύση, όμως, δεν ξέρει από αρμοδιότητες και έχει δικούς της νόμους που είναι απαράβατοι... Τα νερά της ισχυρής βροχόπτωσης, για άλλη μία φορά, κατέληξαν στο ίδιο μέρος, στο κέντρο και στα δυτικά της πόλης, προκαλώντας καταστροφές ενώ από τύχη δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Πρέπει, επιτέλους, οι πολιτικοί να δημιουργήσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να μην περιπλέκονται οι ευθύνες των φορέων. Πρέπει να ξεκαθαρίζουν τις αρμοδιότητες, να βρίσκουν λύσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Καθήκον τους είναι να προασπίζουν το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών».