Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Ενίσχυση της παραγωγής για την ανάπτυξη της οικονομίας

Η ενίσχυση της παραγωγής δεν βοηθά μόνο τις εξαγωγές σύμφωνα με τον κ. Χαλιαμπάλια αλλά και την αντικατάσταση προϊόντων προερχόμενων από τρίτες χώρες.

Την ενίσχυση της παραγωγής για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ζητεί ο Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών, μιλώντας για την επόμενη μέρα της πανδημίας, προτείνει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις και να μειωθούν κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων που απασχολούνται στις παραγωγικές μονάδες.

«Όταν μια χώρα παράγει είναι ανεξάρτητη. Πιστεύω ότι με την ενίσχυση της παραγωγής δεν θα ενισχυθούν μόνο οι εξαγωγές αλλά θα αντικατασταθούν και πολλά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες αλλά και από κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέσα στην πανδημία δεν παρήγαμε μάσκες» αναφέρει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

«Μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της έκθεσης Πισσαρίδη ακόμα και οι πιο αδαείς έμαθαν αυτό που είναι ήδη γνωστό στον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας. Πρόκειται για τις στρεβλές και υπερβολικές χρεώσεις που υφίστανται οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, μέσω ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος που απομυζά τους κόπους τους και στήνει αναχώματα στη δημιουργικότητα» επισημαίνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Χαλιαμπάλιας τονίζει ότι: «Αυτό το σύστημα είναι άδικο και για τους δύο. Αλλά το κυριότερο, γίνεται μεγάλη ζημιά στην εθνική οικονομία και κατά συνέπεια στην κοινωνία και στην πατρίδα μας. Γιατί, με τόσο υψηλό κόστος, οι επιχειρήσεις της χώρας μας χάνουν την ανταγωνιστικότητα τους. Η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τις εισφορές από το 2021 κατά 3% οριζόντια βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Σίγουρα όμως δεν λύνει το πρόβλημα της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής».

«Με την μείωση αυτή οι εταιρείες που απευθύνονται στην εσωτερική αγορά θα βγουν σαφώς ωφελημένες. Και αναφέρομαι σε επιχειρήσεις της εστίασης, των τραπεζών, του εμπορίου, του τουρισμού και όλου του κατασκευαστικού τομέα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις παραγωγικές μονάδες. Εκεί ο ανταγωνισμός βρίσκεται στην Κίνα, στην Τουρκία, στη Βουλγαρία, στη Γερμανία και γενικά σε όλο τον κόσμο» συμπληρώνει.

Τέλος, o ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών προτείνει τα εξής: «Για τις παραγωγικές επιχειρήσεις του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, να υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50%. Αυτό να ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στην παραγωγή και στα τμήματα ποιοτικού ελέγχου, έρευνας και εξέλιξης (R&D) της κάθε επιχείρησης. Υπάλληλοι γραφείου, πωλητές, οδηγοί κ.α. θα εξακολουθούν να παραμένουν στο υφιστάμενο καθεστώς. Έτσι και θα μειωθεί το κόστος παραγωγής μίας επιχείρησης και θα εξοικονομηθούν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις καθώς επίσης και οι μισθοί των εργαζομένων θα αυξηθούν, καθώς και το 1|3 της μείωσης που θα γίνει, αφορά δικά τους λεφτά».