Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021
x

ΧΑΛΙΑΜΠΑΛΙΑΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ»

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών κάνει λόγο για «έλλειψη ειδικών χώρων για τη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων στις γειτονιές της πόλης».

Την ανάγκη δημιουργίας «πράσινων σημείων» στη Θεσσαλονίκη επισημαίνει ο Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών κάνει λόγο για «έλλειψη ειδικών χώρων για τη συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων στις γειτονιές της πόλης» και καλεί τη διοίκηση του δήμου να αναλάβει άμεσα δράση.

«Τα πράσινα σημεία είναι χώροι που δημιουργούνται μέσα στις πόλεις για την πρώτη διαχείριση όλων των μη οργανικών αποβλήτων. Είναι η λύση που εφαρμόζεται με  μεγάλη επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη, για την σωστή και οργανωμένη διαχείριση των ογκωδών απορριμμάτων. Τη διαλογή όλων των ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, προκειμένου να προωθηθούν για ανακύκλωση. Πρόκειται για παλιά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, μπάζα και οικοδομικά υλικά από ανακαινίσεις, κλαδιά δέντρων, στρώματα και άλλα άχρηστα ογκώδη αντικείμενα» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας τους, η δημιουργία των «πράσινων σημείων» επιδοτείται  γενναία από την ΕΕ. Αυτοί οι χώροι συγκέντρωση ογκωδών αντικειμένων οργανώνονται με  ευθύνη των δήμων και χρηματοδοτούνται από τις Περιφέρειες. Μέσα στο 2020, έπρεπε ο κάθε δήμος να δημιουργήσει τουλάχιστον ένα «πράσινο σημείο» στα όρια του. Πρόσφατα εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου στο δήμο Δέλτα. Και αυτομάτως γεννάται η ερώτηση: Ο δήμος Θεσσαλονίκης  πότε θα αξιωθεί να δημιουργήσει τα «πράσινα σημεία» που χρειάζεται η πόλη; Πότε επιτέλους θα κάνει, πρώτος και όχι τελευταίος, κάτι ουσιαστικό; Είναι αστείο ακόμα και να το σκέφτεσαι» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

««Πράσινα σημεία» έχουν ήδη δημιουργηθεί - ή βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής- σχεδόν σε όλους τους γειτονικούς και περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης. Στους δήμους: Αμπελοκήπων, Βόλβης, Θερμαϊκού, Χαλκηδόνας, Δέλτα,  Νάουσας, Βέροιας, Σερρών, Κατερίνης και πολλούς άλλους. Πλην Θεσσαλονίκης. Τον Ιανουάριο του 2020, ενημερώθηκα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι η δημιουργία ανάλογων χώρων βρισκόταν στο στάδιο της μελέτης και η υλοποίηση τους θα προχωρούσε σύντομα. Μέχρι σήμερα, ύστερα από ενάμιση χρόνο, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας μένει ουραγός και σε αυτόν τον τομέα» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας.

Τέλος αναφέρει: «Κύριε δήμαρχε. Αφήστε τις επικοινωνιακές κορώνες και ασχοληθείτε με τα σοβαρά θέματα της πόλης. Επιβλέψτε και αξιολογήστε τους αντιδημάρχους σας, να ρίξουν βάρος στην ουσία των προβλημάτων και όχι στο περιτύλιγμα. Φτάνει πιά».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ