Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Ληστρικά επιτόκια στα επιδοτούμενα επιχειρηματικά δάνεια

Ο πολιτευτής της Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως οι τράπεζες παίρνουν φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη με μηδέν επιτόκιο και το δίνουν με 8% στις επιχειρήσεις

Την πρακτική των τραπεζών σχετικά με τη χορήγηση δανείων επιδοτούμενου επιτοκίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων λόγω του κορωνοϊού καταγγέλλει ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας. Ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών σχολιάζοντας το συγκεκριμένο κυβερνητικό μέτρο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, χαρακτηρίζει «ληστρικά» τα τραπεζικά επιτόκια.

Τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται ότι ερμηνεύουν κατά το δοκούν τον κανονισμό του σχετικού προγράμματος ΤΕΠΙΧ 2, εξυπηρετώντας τις δικές τους επιδιώξεις για αύξηση των εσόδων από τόκους καθώς χορηγούν με το υψηλότερο επιτρεπόμενο επιτόκιο τα δάνεια που επιδοτούνται από το κράτος, σημειώνει ο κ. Χαλιαμπάλιας και προσθέτει: «Μιλάμε για 8% επιτόκιο. Οι τράπεζες παίρνουν φρέσκο χρήμα από την Ευρώπη με μηδέν επιτόκιο και το δίνουν με 8% στις επιχειρήσεις, που περνούν έναν Γολγοθά και ζορίζονται οικονομικά.Αυτά τα επιτόκια είναι ληστρικά».

«Τα ευρωπαϊκά κονδύλια προορίζονται για την επιβίωση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Το επιτόκιο του 8% είναι πολύ υψηλότερο από το μέσο επιτόκιο των μικρών επιχειρηματικών δανείων στην ευρωζώνη, το οποίο έχει μειωθεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), λίγο κάτω από το 2%. Αυτή τη μεγάλη διαφορά την καρπούνται οι ελληνικές τράπεζες» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής Θεσσαλονίκης και επισημαίνει ότι «θα μπορούσαν να βοηθηθούν και να επιδοτηθούν περισσότερες επιχειρήσεις. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι κατασπαταλούνται ευρωπαϊκοί πόροι».

Τέλος, ο κ. Χαλιαμπάλιας αναρωτιέται: «Που είναι τα επιμελητήρια, το εμπορικό, το βιοτεχνικό, το επαγγελματικό, να καταγγείλουν ότι υπάρχουν ληστρικά επιτόκια με τα οποία, στην ουσία, επιδοτούνται οι τράπεζες; Δεν πρέπει να επιδοτηθεί η επιχειρηματικότητα;».