Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Να ανακυκλώνονται και οι συσκευασίες από φελιζόλ

Ανακύκλωση συσκευασιών πολυστερίνης ζητάει ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών, καθώς όπως λέει καταλήγει στις χωματερές.

«Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές ανακυκλώνονται αλλά δεν γίνεται το ίδιο με τις συσκευασίες τους», επισημαίνει ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας.

Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών αναφέρει ότι η πολυστερίνη (το φελιζόλ) που χρησιμοποιείται για να συσκευαστούν και να μεταφερθούν με ασφάλεια ψυγεία, κλιματιστικά κ.α. αντί να προωθείται για ανακύκλωση καταλήγει στις χωματερές επιβαρύνοντας περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

«Το πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών προχωράει και φαίνεται πως σημειώνει μεγάλη επιτυχία. Οι παλιές- ενεργοβόρες συσκευές αντικαθίστανται και οδηγούνται προς ανακύκλωση. Για τις συσκευασίες των νέων συσκευών, όμως, δεν ενδιαφέρεται κανένας ενώ πρόκειται για απορρίμματα που- κακώς- δεν ανακυκλώνονται στην Ελλάδα. Η πολυστερίνη ή αλλιώς φελιζόλ καταλαμβάνει πάνω από μισό όγκο στη συσκευασία κάθε συσκευής. Επίσης, χρησιμοποιείται και για την κατασκευή κιβωτίων όπου τοποθετούνται τα αλιευμένα ψάρια. Αυτό το υλικό δεν ανακυκλώνεται και πετιέται ανεπεξέργαστο στις χωματερές» σημειώνει ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης.

«Ζητούμε την ουσιαστική παρέμβαση της Περιφέρειας έτσι ώστε να σταματήσει η αχρείαστη ρύπανση και η σπατάλη τόσο ακριβών και εισαγόμενων πρώτων υλών. Προς αυτή την κατεύθυνση επιτακτική είναι η συνεργασία με τους παραγωγούς πολυστερίνης για την εξεύρεση λύσης και την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στο πλαίσιο του προγράμματος «εξοικονομώ», η ανακυκλωμένη πολυστερίνη θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για τη μόνωση τοίχων και δαπέδων. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων και πρέπει να μας γίνει συνήθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας» τονίζει ο κ. Χαλιαμπάλιας.