Skip to main content

Χαλιαμπάλιας: Πώς θα αξιοποιήσω το παραλιακό μέτωπο Θεσσαλονίκης

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκη, αυτό το κόσμημα, που είμαστε πολύ τυχεροί που το έχουμε, το αφήνουμε στην τύχη του, είπε ο υποψήφιος δήμαρχος

Για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Σάββας Χαλιαμπάλιας στο Atlas TV και στην εκπομπή «Αυτοδιοικητικά» της Κατερίνας Σμυρλή. Ο επικεφαλής της παράταξη «γίνεται, μπορούμε» κατέθεσε τα σχέδια και τις απόψεις του για τη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας ότι «όλα γίνονται, αρκεί να το θέλουμε και να το βάλουμε στόχο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαλιαμπάλιας αναφέρθηκε στη θάλασσα, στην παλιά και στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως σκέφτεται να τις αξιοποιήσει έτσι ώστε να γίνει η πόλη πιο φιλική για τους μόνιμους κατοίκους και για τους τουρίστες της. «Η Θεσσαλονίκη έχει τον Θερμαϊκό κόλπο. Δεν υπάρχει καμία άλλη πόλη στην Ευρώπη που να έχει τόσο μεγάλο αστικό παραλιακό μέτωπο. Αυτό το κόσμημα, που είμαστε πολύ τυχεροί που το  έχουμε, το αφήνουμε στην τύχη του. Για παράδειγμα, στα 5 χιλιόμετρα του παραλιακού μετώπου δεν υπάρχουν τουαλέτες λειτουργικές. Δεν το εκμεταλλευόμαστε καθόλου ενώ μπορούμε να το κάνουμε έναν ακόμη πόλο έλξης για την πόλη», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης.  

«Στη νέα παραλία μπορούν να δημιουργηθούν χώροι για πικ-νικ καθώς έχουμε ήδη χώρους πρασίνου αλλά τους έχουμε παραμελημένους. Να πάρουμε αυτούς τους χώρους, να τους καθαρίσουμε, να βάλουμε δύο δέντρα, να τοποθετήσουμε παγκάκια και άλλες υποδομές. Να μπορεί να έρχεται ο οποιοσδήποτε και να παίρνει μια… ανάσα μέσα στην πόλη. Μια ωραία μέρα  να μπορεί να καθίσει και να το ευχαριστηθεί μια οικογένεια. Πρέπει να έχει και ελεύθερο wi-fi. Είναι απλά πράγματα που μπορούν να γίνουν με λίγα χρήματα» είπε και συμπλήρωσε ότι: «Ήμουν στη Γενεύη πριν κάποια χρόνια και μέσα στη λίμνη είδα ένα συντριβάνι ύψους 140 μέτρων. Αυτό το μόνο που κάνει είναι να παίρνει το νερό και το πετάει πάνω. Σας πληροφορώ ότι είναι η ατραξιόν της πόλης και πρόκειται για το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο. Εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε δύο σιντριβάνια μέσα στη θάλασσα, με διάφορους φωτισμούς; Να βάλουμε δύο πλατφόρμες και δύο αντλίες, με μικρή δαπάνη. Ξέρετε πόσο κόσμο μπορεί να φέρει αυτό το πράγμα;».

Παράλληλα, κατέθεσε το «μεγαλόπνοο σχέδιο» που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της παράταξης «γίνεται, μπορούμε» για την παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, που, όπως είπε, με την υλοποίηση του αναμένεται να αλλάξει την πόλη κατά 100%. «Σε όλο το ιστορικό κέντρο πρέπει  να φύγουν όλα τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα αυτοκίνητο από την Τσιμισκή και κάτω. Αυτά τα αυτοκίνητα πού θα πάνε; Θα τα ρίξουμε στη θάλασσα… Αλλά πώς θα τα ρίξουμε στη θάλασσα; Πρέπει να γίνει επέκταση της παλιάς παραλίας σε πλάτος 40 μέτρων και μήκος 1.200 μέτρων (από το λιμάνι μέχρι τον Λευκό Πύργο) για να κατασκευάσουμε ένα διώροφο υποθαλάσσιο πάρκινγκ το οποίο θα χωράει περισσότερα από 3.000 αυτοκίνητα. Ανά 80 μέτρα θα έχει εισόδους-εξόδους για τους οδηγούς. Είναι ένα εφικτό έργο που θα αλλάξει η πόλη. Θα γίνει μια πραγματικά ευρωπαϊκή πόλη. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν είτε μέσω προγραμμάτων της  Ε.Ε είτε μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ)», σημείωσε ο κ. Χαλιαμπάλιας.