Skip to main content

Χαλιαμπάλιας:Μισή-μισή η λεωφόρος Νίκης για πεζούς και καταστηματάρχες

Η πρόταση του πολιτευτή Σάββα Χαλιαμπάλια για την τόνωση των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη που επλήγησαν από τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού

Πεζοδρόμηση με όρους για τη λεωφόρο Νίκης και άλλες οδούς προτείνει ο πολιτευτής Θεσσαλονίκης Σάββας Χαλιαμπάλιας όσον αφορά την οικονομική τόνωση των καταστημάτων εστίασης που επλήγησαν από τους περιορισμούς λόγω του κορωνοιού. Ο ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών σχολιάζοντας την ενδεχόμενη διάθεση δημοσίου χώρου για την αξιοποίηση του από επιχειρήσεις εστίασης τονίζει ότι θα πρέπει να σταθμιστεί το κοινό συμφέρον.

«Δεν μπορεί να θυσιαστεί η πόλη για τους επαγγελματίες και το αντίστροφο. Σίγουρα θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα όπως είναι οι έκτακτες πεζοδρομήσεις δρόμων για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που αποσκοπούν στην οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων εστίασης (ταβέρνες, καφετερίες κ.α). Να δουλέψουν και αυτά τα καταστήματα, θα πρέπει όμως να θέσουμε και όρους για να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα των συμπολιτών μας, των πεζών και των ΑΜΕΑ» επισημαίνει ο κ. Χαλιαμπάλιας.

Σχετικά με τη χρήση της λεωφόρου Νίκης προτείνει: «Στα καταστήματα της συγκεκριμένης οδού καταβάλλονται υψηλά ενοίκια. Η πρόταση μας είναι η εξής: Από το τις 10.00 το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και τις 12.00 το βράδυ της Κυριακής, η λεωφόρος Νίκης θα πρέπει να πεζοδρομείται και να διατίθεται ο μισός δρόμος στις επιχειρήσεις εστίασης ώστε να αναπτύσσουν τα τραπεζοκαθίσματα ενώ ο άλλος μισός δρόμος μαζί με το παραλιακό πλακόστρωτο να προορίζεται για τους πεζούς. Έτσι, οι Θεσσαλονικείς και όλος ο κόσμος που επισκέπτεται την πόλη μας θα χαίρεται την παραλία».

«Είναι βέβαιο, αν δεν δώσουμε πνοή και οξυγόνο σε αυτές τις επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο. Και να μην ξεχνάμε ότι επιτελούν κι ένα σημαντικό έργο. Σε ένα τέτοιο κατάστημα θα πάει ο πολίτης και ο επισκέπτης της Θεσσαλονίκης για να απολαύσει τον καφέ του ή το φαγητό του και να χαρεί την παραλία. Είναι μια διαφήμιση για την πόλη μας. Είναι αναγκαίο για την οικονομία μας και για τους εργαζόμενους αλλά από την άλλη πλευρά η πόλη θα πρέπει να είναι προσιτή και προσβάσιμη για όλους» τονίζει ο γνωστός επιχειρηματίας και ιδρυτής του Φορέα Σκέψης Ενεργών Πολιτών.

Ο κ. Χαλιαμπάλιας, συμμερίζεται τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών που ανησυχούν ότι ενδέχεται να γεμίσουν οι δρόμοι και οι πλατείες με τραπεζοκαθίσματα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των πεζών και των συνανθρώπων μας που κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια. «Δεν πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο. Να εξυπηρετηθούν οι επαγγελματίες αλλά δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε τη καθημερινότητα των υπόλοιπων πολιτών. Παράλληλα, θα πρέπει να προσέξουμε και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων. Ένα κατάστημα μπορεί να έχει χώρο για αναπτυχθεί και ένα άλλο όχι, με αποτέλεσμα το ένα να μαραζώσει οικονομικά, ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα. Αρά, θα πρέπει να δούμε όλες τις πλευρές» υποστηρίζει.