Skip to main content

Χαλκιδική - ΕΟΑΕΝ: Πρόταση για ξένους εργάτες... τουρισμού για να καλυφθούν τα 50.000 κενά

Μετά τους εργάτες γης, τώρα οι εργάτες... τουρισμού: Η πρόταση του ΕΟΑΕΝ για να καλυφθούν οι περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις

«Εισαγωγή» εποχιακών εργαζομένων για τις επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού κατά τα πρότυπα των εργατών γης ζητά ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις.

Στη διάρκεια της 51ης γενικής συνέλευσης του ομίλου που πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λευκάδας, Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ανέφερε πως υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότερες από 50.000 κενές θέσεις, με αποτέλεσμα πολλές νησιωτικές επιχειρήσεις να μην μπορούν να λειτουργήσουν εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων. Ο ίδιος τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά με νομοθετική παρέμβαση αντίστοιχη με αυτή των εργατών γης. Πρότεινε επίσης τη δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής των διαθέσιμων θέσεων εργασίας που θα λειτουργεί με ευθύνη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και σε διασύνδεση με τον ΟΑΕΔ.

Ο κ. Σκιαδαρέσης ανέφερε πως οι αλλεπάλληλες κρίσεις που πλήττουν τη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια χάραξαν βαθιές πληγές στις επιχειρήσεις και έπληξαν τον τουρισμό που αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης των τοπικών κοινωνιών των νησιωτικών περιοχών. Δυστυχώς, όπως είπε, μετά την πανδημία κι ενώ η κατάσταση φαινόταν να ομαλοποιείται, ήρθε μια νέα ίσως χειρότερη κρίση που ανέτρεψε τους σχεδιασμούς. Ο πρόεδρος της ΕΟΑΕΝ τόνισε πως η πληθωριστική κρίση και το ενεργειακό κόστος αποτελούν πονοκέφαλο για τις επιχειρήσεις με τα νησιά να πληρώνουν πολύ βαρύτερα το τίμημα των κρίσεων από την ηπειρωτική χώρα, αναφέροντας ενδεικτικά τη γεωγραφική διαφορά στις τιμές των καυσίμων, με ό,τι αυτό σημαίνει αυτό για τους επιχειρηματίες. Και πρόσθεσε ότι επιβάλλονται ειδικές πολιτικές και μέτρα που θα αμβλύνουν τις συνέπειες στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα προσελκύοντας επενδύσεις, όπως επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά και την επέκταση της εφαρμογής του μεταφορικού ισοδύναμου σε όλα τα καύσιμα. Ο κ. Σκιαδαρέσης σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί επίσης η επαναφορά των φοροαπαλλαγών στο εισόδημα των μονίμων κατοίκων και των επιχειρηματιών και η απαλλαγή από την καταβολή ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για τους μόνιμους κατοίκους από και προς το μητρικό νησί, αυξημένο μπόνους - μάλους για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ουσιαστική εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας.