Skip to main content

Χαλκιδική: Αιμορραγία για τα ξενοδοχεία οι 100.000 παράνομες κλίνες

Οι υψηλές πληρότητες Ιουλίου και Αυγούστου, δεν θα φέρουν τα επιθυμητά οικονομικά αποτελέσματα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής.

Δυό μεγάλους ανταγωνιστές έχουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, που ούτως ή άλλως αναγκάζονται να λειτουργούν χωρίς κέρδη, λόγω των μεγάλων φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων. O ένας ανταγωνιστής που συνεχώς μεγαλώνει, λέγεται "παραξενοδοχία" και ο άλλος, "χαμηλές τιμές" από μεγάλους ελληνικούς προορισμούς όπως η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως.

Όταν στη Χαλκιδική οι παράνομες ενοικιαζόμενες κλίνες υπολογίζονται κοντά στις 100.000, το πλήγμα για τα ξενοδοχεία με τις 55.000 κλίνες και τα νόμιμα ενοικιαζόμενα με τις 40.000 κλίνες, είναι τεράστιο, όπως τεράστιο είναι το μέγεθος του προβλήματος, αφού οι παράνομες κλίνες σε αριθμό είναι όσες και οι νόμιμες συνολικά.

Τον Ιούλιο οι πληρότητες στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής είναι υψηλές, κυμαίνονται μεταξύ 80%-90%. Οι κρατήσεις που υπάρχουν για τον Αύγουστο βρίσκονται ήδη στο 70%, ενώ για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, λόγω και χαμηλότερων τιμών, υπάρχουν πληρότητες της τάξης του 50%, κυρίως από τη γερμανική αγορά.

Εν τούτοις, οι πληρότητες στη high season του καλοκαιριού, δεν πρέπει να δημιουργούν την εντύπωση ότι "όλα βαίνουν καλώς", για τα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής, τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Τουριστικού Οργανισμού της χερσονήσου, κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ο κ. Τάσιος υπολογίζει σε απώλεια της τάξης του 10%-15%, φέτος, για τη Χαλκιδική, επειδή η σεζόν καθυστέρησε να αρχίσει κυρίως εξαιτίας των επιπτώσεων του προσφυγικού σε μία περιοχή, που δέχεται μεγάλο αριθμό οδικών τουριστών. Ο χρόνος, που χάθηκε, στην αρχή της σεζόν, δεν μπορει να αναπληρωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα.

"Δηλώνω ότι φέτος οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα κλείσουν χωρίς κέρδη ή με πολύ μικρά κέρδη, ενώ τολμώ να προβλέψω και ζημίες για αρκετές", εξέφρασε την εκτίμηση ο κ. Τάσιος. Αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις απέδωσε στις πολύ υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις, στον υψηλό ΦΠΑ, στην έκτακτη εισφορά και στα κέρδη, σε όλο αυτό το "πακέτο των βαρών" σε περίοδο που στην πραγματικότητα υπάρχει αύξηση του τιμαρίθμου- την εκτιμά στο 5% ετησίως- στο food cost των ξενοδοχείων.

Από τη μια μεριά οι νόμιμες επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν τις χαμηλότερες τιμές των παράνομων ενοικιαζόμενων, αγορά στην οποία στρέφονται οι Βαλκάνιοι που κατευθύνονται σε μεγάλους αριθμούς σε οικισμούς της Κασσάνδρας αλλά και σε ορισμένες περιοχές της Σιθωνίας.

Από την άλλη, έχουν να ανταγωνιστούν τις χαμηλές τιμές σε προορισμούς μεγάλους, όπως η Ρόδος, η Κως και η Κρήτη, που μάλιστα εξυπηρετούνται από απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό. Στα νησιά αυτά, τουριστικούς προορισμούς γνωστούς από χρόνια, το δίκλινο σε 4αστερο ξενοδοχείο, είναι στα 80 ευρώ για μεμονωμένες κρατήσεις και στα 60 ευρώ, για κρατήσεις μέσω πρακτορείων.

"Εάν δεν ελεγχθεί η παραοικονομία στον τουρισμό, αν δεν επιβληθούν οι ηλεκτρονικές πληρωμές, αν δεν ληφθούν μέτρα, θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που παίρνει ανυπέρβλητες διαστάσεις", τόνισε ο κ. Τάσιος, αναφερόμενες και στις σημαντικότατες απώλειες που έχει το ελληνικό δημόσιο συνεπεία της φοροδιαφυγής.