Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΛΑΜΑ ΣΤΟΝ ΤΣΙΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΔΑΦΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε ερώτηση σε σχέση με τα όρια της εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής

Ερώτηση σε σχέση με τα όρια της εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κυριακή Μάλαμα.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το ζήτημα της μη ταύτισης των ορίων της τοπικής εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής με τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής δημιουργεί, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, «εδώ και χρόνια διοικητική ταλαιπωρία, υπηρεσιακό φόρτο και ταλαιπωρία σε πολίτες, δημόσιους λειτουργούς, επιχειρήσεις, αλλά και προβλήματα στην ίδια την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Για λόγους που σχετίζονται με διοικητικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, ολόκληρες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης».

Αυτό αφορά, σύμφωνα με την ερώτηση της βουλευτή, «ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτό της Νέας Καλλικράτειας, της Γαλάτιστας, αλλά και μικρά χωριά κοντινά στον Πολύγυρο, όπως αυτά των Σανών και των Δουμιπών. Στο πλαίσιο αυτόν Κυριακή Μάλαμα καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης να εξετάσει το θέμα, με δεδομένο ότι η κοινωνία της Χαλκιδικής ζητά εδώ και χρόνια την διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, ώστε να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος, η ταλαιπωρία της κοινωνίας και να βελτιωθεί η λειτουργία της δικαιοσύνης στον νομό».

Την ερώτηση συνυπογράφει και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2022

Προς τον κύριο υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Να διορθωθεί το ζήτημα της τοπικής εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής.

Το ζήτημα της μη ταύτισης των ορίων της τοπικής εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής με τα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής δημιουργεί εδώ και χρόνια διοικητική ταλαιπωρία, υπηρεσιακό φόρτο και ταλαιπωρία σε πολίτες, δημόσιους λειτουργούς, επιχειρήσεις, αλλά και προβλήματα στην ίδια την λειτουργία της Δικαιοσύνης. Για λόγους που σχετίζονται με διοικητικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, ολόκληρες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Αυτό αφορά ολόκληρα δημοτικά διαμερίσματα, όπως αυτό της Νέας Καλλικράτειας, της Γαλάτιστας, αλλά και μικρά χωριά κοντινά στον Πολύγυρο, όπως αυτά των Σανών και των Δουμιπών.

Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ένας πολίτης που αναζητά ένα πιστοποιητικό που σχετίζεται με κληρονομία, για παράδειγμα, να πρέπει να μετακινείται δεκάδες χιλιόμετρα στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης. Ένας αστυνομικός λειτουργός που βεβαιώνει μία παράβαση στις αντίστοιχες περιοχές πρέπει για τη δικαστική συνέχεια της υπόθεσης να μετακινείται δύο ή τρεις φορές στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, αντί για αυτά της Χαλκιδικής που εδρεύουν στον Πολύγυρο, ενώ η υπηρεσία του βρίσκεται είτε στον Πολύγυρο σε ελάχιστη απόσταση από το Δικαστικό Μέγαρο Χαλκιδικής, είτε στα Ν. Μουδανιά από όπου η πρόσβαση προς τον Πολύγυρο είναι σαφώς εγγύτερη και αμεσότερη.

Υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών (ενδεικτικά αναφέρεται η Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής, με έδρα τον Πολύγυρο, που ετησίως αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό υποθέσεων καθώς εποπτεύει και διαχειρίζεται την σχεδόν 500 χιλιομέτρων ακτογραμμή της Χαλκιδικής), για να καταθέτουν ως μάρτυρες ποινικών υποθέσεων της Χαλκιδικής, υποχρεώνονται να μετακινούνται στη Θεσσαλονίκη και να αφήνουν κενά τα γραφεία τους στον Πολύγυρο και τα Νέα Μουδανιά καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου τους κατά τις ημέρες των δικασίμων. Το ίδιο πρόβλημα υφίσταται όποιος πολίτης αναζητά έγγραφα από τα κτηματολογικά γραφεία και βέβαια όποιος έχει πάσης φύσεως δικαστικές υποθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η κοινωνία της Χαλκιδικής ζητά εδώ και χρόνια την διόρθωση αυτής της στρέβλωσης, ώστε να μειωθεί ο γραφειοκρατικός φόρτος, η ταλαιπωρία της κοινωνίας και να βελτιωθεί η λειτουργία της δικαιοσύνης στο Νομό.

Επειδή η εδαφική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής είναι εύλογο να ταυτίζεται με τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει το θέμα της επέκτασης της τοπικής εδαφικής αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής στα διοικητικά όρια του της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μάλαμα Κυριακή

Ξανθόπουλος Θεόφιλος
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ