Skip to main content

Χαλκιδική: Αλλάζει όψη η πλατεία δημαρχείου στην Ιερισσό - Το σχέδιο ανάπλασης (φωτο)

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ο δήμος Αριστοτέλη προχωρά στις αναπλάσεις της πλατείας δημαρχείου και της οδού Αρχαίων Σταγείρων-Αγίου Όρους

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το έργο ανάπλασης της πλατείας δημαρχείου στην Ιερισσό και της οδού Αρχαίων Σταγείρων-Αγίου Όρους, με προϋπολογισμό 2,3 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Η πλατεία Δημαρχείου βάσει της ώριμης μελέτης που ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εκμεταλλεύεται την διαφορετική στάθμη του εδάφους, να εμπλουτιστεί με σενάζ μαρμάρου στους πεζοδρόμους, ενώ από την πλευρά της οδού Ηρώων, προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα βατό στέγαστρο – εξώστης μεταλλικής κατασκευής, το οποίο δίνει την δυνατότητα να διαπλατυνθεί το πεζοδρόμιο. Η κατασκευή αυτή δίνει την αίσθηση του καταστρώματος, όπου οι χρήστες μπορούν να έχουν μία πανοραμική οπτική της πλατείας του Δημαρχείου. Στη βόρεια πλευρά της πλατείας θα διαμορφωθούν παρτέρια πολυγωνικά, με δυνατότητα χρήσης τους ως καθισμάτων», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη.

Όπως αναφέρεται, «η πλατεία προβλέπεται  να πλακοστρωθεί με πλάκες από μπεζ πωρόλιθο, ενώ σημαντική λεπτομέρεια της μελέτης είναι η ανάδειξη και η παρουσίαση των τεσσάρων μνημείων, με ειδικά διακεκριμένο το άγαλμα του «Καπετάν Γιώργη Γιαγλή». Επιπρόσθετα, διαμορφώνονται στον χώρο του αγάλματος, αλλά και νότιά του, δύο συμβολικές νησίδες νερού, ενώ στη δυτική πλευρά το όριο της πλατείας με το πεζοδρόμιο τονίζεται με την χρήση νησίδων πρασίνου με δεντροστοιχία. Προβλέπεται, ακόμα, η τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (φωτισμός, καθιστικά, παρτέρια, κάδοι απορριμμάτων) και η διαμόρφωση εκ νέου της αυλής του νηπιαγωγείου».

Η διαμόρφωση της οδού Αρχαίων Σταγείρων-Άγιου Όρους αφορά την ανακατασκευή των πεζοδρομίων. «Η πλακόστρωση των πεζοδρομίων θα γίνει με χυτό βοτσαλωτό, ενώ στα πεζοδρόμια γύρω από το την πλατεία Δημαρχείου προτείνεται γκρι κυβόλιθος, ώστε να αναδειχθεί η πλατεία. Στα πεζοδρόμια θα κατασκευαστούν οδηγός όδευσης τυφλών και ράμπες ΑμεΑ, ενώ προβλέπεται η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων σε όλο το μήκος του μελετώμενου οδικού τμήματος ανά 15 μ. και η τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων ανά 40μ», καταλήγει η ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη.

Με αφορμή τις ανακοίνωσεις ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος δήλωσε ότι «οι πράξεις οι οποίες εξασφαλίζουν το μέλλον που ονειρευόμαστε όλοι για τον δήμο Αριστοτέλη, αποτελούν την καλύτερη απάντηση στα συχνά άστοχα λόγια όσων κρίνουν εξ  ιδίων τα αλλότρια. Ο δήμος Αριστοτέλη είναι ένας από τους λίγους Δήμους της χώρας που έχει ήδη εξασφαλίσει ένα σεβαστό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης και έπεται συνέχεια. Κατά προτεραιότητα κατευθύνουμε τις πρώτες χρηματοδοτήσεις αυτού του πόρου, στην πρωτεύουσα του Δήμου μας και στην παράκτια ζώνη με έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της καθημερινότητας κατοίκων και επισκεπτών, ενώ έπεται συνέχεια για την ορεινή ζώνη. Είμαι υπερήφανος, διότι όχι μόνο καταφέρνουμε να υλοποιούμε εν μέσω των χειρότερων οικονομικών συγκυριών, έργα που είχαν δρομολογηθεί από παλαιότερες θητείες και καθυστερούσε η έναρξή τους, αλλά για πρώτη φορά μετά από καιρό, οι δημότες του Αριστοτέλη, θα δουν την εκκίνηση έργων που σχεδιάστηκαν, προωθήθηκαν και δημοπρατούνται μέσα στην ίδια δημοτική θητεία. Συνεχίζουμε με αποτελεσματικότητα, κάθε μέρα και ένα βήμα!».