Skip to main content

Χαλκιδική: Οι... Βρετανοί τουρίστες ξανάρχονται - Αρχίζει δειλά-δειλά η ζήτηση

Με χαμηλές τιμές και χωρίς προπληρωμή δωματίων προσπαθούν να κερδίσουν το φετινό στοίχημα του τουρισμού οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής.

Σε βασικό αιμοδότη για τον ελληνικό τουρισμό και τη Χαλκιδική εκτιμάται πως θα εξελιχθούν φέτος οι Βρετανοί καθώς είναι από τους λίγους... γενναίους λόγω των εντατικών εμβολιασμών που πραγματοποιούνται στη χώρα τους, που έχουν ξεκινήσει τις προκρατήσεις επιθυμώντας να χαρούν τον ελληνικό ήλιο.

Το έναυσμα για τις προκρατήσεις έδωσε η ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον για το χρονοδιάγραμμα εξόδου της Αγγλίας από τον...εγκλεισμό που επέβαλε ο κορωνοϊός, το οποίο προβλέπει άνοιγμα των συνόρων για ταξιδιώτες από τις 17 Μαΐου.

Αν και η Taskforce της Βρετανίας θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις στις 12 Απριλίου, εντούτοις οι πολίτες της χώρας έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τους και τη Χαλκιδική εκδηλώνοντας ενδιαφέρον και κάνοντας ήδη κρατήσεις. Σε αυτό βέβαια συμβάλει και το γεγονός πως μπορούν να βρουν προσφορές σε τιμές, ενώ δεν απαιτείται προπληρωμή των δωματίων.

Η επιστροφή των Βρετανών τουριστών αναμένεται να αποτελέσει σημαντική ένεση για τον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020, ως απόρροια του κορωνοϊού και των συνεπειών του στα ταξίδια, τα έσοδα από Βρετανούς επισκέπτες στη χώρα μας σημείωσαν πτώση 70,7%, ανερχόμενα μόλις σε 745 εκατομμύρια ευρώ.

Δειλά - δειλά αρχίζει η ζήτηση

«Η κινητικότητα θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, ωστόσο, μέχρι στιγμής, η όποια μικρή ζήτηση προέρχεται από Βρετανούς και κάπως από Βαλκάνιους, κυρίως Ρουμάνους. Αν υπάρξουν διμερείς συμφωνίες με Σερβία και Σκόπια τότε θα υπάρξει κινητικότητα και από τις χώρες αυτές» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γιάννης Λασπάς υπογραμμίζοντας πως μικρότερη είναι η ζήτηση από Έλληνες, ενώ υπάρχουν και vouchers τουριστών από πέρυσι, που δεν κατόρθωσαν να έρθουν στη χώρα μας έχοντας όμως προπληρωμένες τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Το ενδιαφέρον που καταγράφεται αφορά διακοπές για μετά τις 15 Ιουνίου, γεγονός που καταδεικνύει το μούδιασμα των εν δυνάμει τουριστών που αν και θέλουν να ταξιδέψουν εντούτοις περιμένουν να δουν τις εξελίξεις στην επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας, αλλά και σε αυτές από τις οποίες προέρχονται.

Πάντως ενδεικτικό της προσπάθειας που γίνεται προκειμένου να είναι ανταγωνιστική και ελκυστική η Χαλκιδική είναι πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου δωμάτια ακόμη και σε τετράστερα ξενοδοχεία από 50 μέχρι 60 ευρώ τη βραδιά. Φυσικά οι τιμές θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη ζήτηση και όσο θα πλησιάζουμε στη high season οι τιμές δεν αποκλείεται να αυξηθούν σημαντικά.

Κίνητρο πάντως για τις κρατήσεις αποτελεί το γεγονός πως κάνοντας αναζήτηση οι ενδιαφερόμενοι σε δημοφιλείς πλατφόρμες εύρεσης δωματίων βρίσκουν μειωμένες τιμές, δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε προπληρωμή, ενώ στην πλειονότητα των ξενοδοχείων στις τιμές συμπεριλαμβάνεται και πρωινό.

Όπως λέει ο κ. Λασπάς η δήλωση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεόχαρη, σύμφωνα με την οποία «εφόσον το επιτρέψουν τα υγειονομικά δεδομένα, οι ελληνικές τουριστικές πύλες αναμένεται να ανοίξουν μέχρι τις 14 Μαΐου», ήταν άκρως θετική, προκειμένου να οριοθετηθεί για τους ανθρώπους του τουρισμού ένα χρονοδιάγραμμα. Πάντως το σύνολο των ξενοδοχείων της Χαλκιδικής δεν αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Μαΐου, αλλά σταδιακά.