Skip to main content

Κενά ασφαλείας για κορωνοϊό στη Χαλκιδική - Περιστατικά συνωστισμού

Οι φορείς αναφέρουν κενά στην προετοιμασία ενόψει του ανοίγματος των συνόρων. Περιστατικά συνωστισμού, πελάτες ήθελαν να παραβούν τα μέτρα.

Σε πυρετό προετοιμασιών βρίσκεται η Χαλκιδική που αναμένει τους πρώτους της επισκέπτες από το εξωτερικό τη Δευτέρα, ημέρα που ανοίγουν τα χερσαία σύνορα αλλά και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε απευθείας πτήσεις εξωτερικού.

Στις διάφορες περιοχές του Νομού γίνονται εργασίες συντήρησης αλλά και καλλωπισμού ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οργανώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου, Ιωάννης Κουφίδης, παρότι που προχωρούν οι διαδικασίες προετοιμασίας, εντοπίζονται ακόμα κενά που αφορούν τον κορωνοϊό. Χαρακτηριστικά ο κ. Κουφίδης αναφέρθηκε στο κενό που υπάρχει για το τι πρέπει να κάνουν τα μικρά καταλύματα σε περίπτωση που έρθει κάποιο περιστατικό, με τη μεταφορά ενός ύποπτου κρούσματος, με την έλλειψη ξενοδοχείων αναφοράς COVID-19 στην περιοχή και με τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των τουριστών στα καταλύματα για αποφυγή συνωστισμού.

Το επιμελητήριο είχε στείλει επιστολή από κοινού με άλλους φορείς αναδεικνύοντας τις ελλείψεις αυτές και όπως σημειώνει ο κ. Κουφίδης, μετά την κίνηση αυτή, κάποια ζητήματα έχουν αρχίσει να λύνονται ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση μεταξύ των φορέων στην 4η ΥΠΕ για να συζητηθούν τα θέματα αυτά.

Αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον Μάριο Πυρπασόπουλο, πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής, υπάρχει ανησυχία για τις ελλείψεις στην περίπτωση αντιμετώπισης ύποπτων κρουσμάτων, κάτι που όπως λέει μπορεί να συμβεί καθώς οι επισκέπτες θα εισέλθουν στη χώρα χωρίς να έχουν κάνει τεστ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ώστε στην περίπτωση ενός ύποπτου περιστατικού να γίνεται αιμοληψία (για το τεστ) με τρόπο έτσι ώστε να μην βγει το άτομο από το κατάλυμα μέχρι να γίνει διάγνωση», δηλώνει στη Voria.gr επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δίκτυο για να γίνονται με αυτό τον τρόπο αιμοληψίες και έτσι το κρούσμα θα πηγαίνει στο νοσοκομείο, «στο τελευταίο μέρος που θα έπρεπε να πάει», καθώς ούτε καν στα Κέντρα Υγείας δεν πραγματοποιούνται αιμοληψίες για τον διαγνωστικό έλεγχο κορωνοϊού.

Ο κ. Πυρπασόπουλος έχει ξεκινήσει κάποιες προετοιμασίες έχοντας ήδη φτιάξει μια ομπρέλα είκοσι γιατρών που να να μπορούν να καλύψουν τη Χαλκιδική στην εξέταση του υπόπτου περιστατικού στο ξενοδοχείο. Αναφορικά με τις δυνατότητες του Νοσοκομείου Χαλκιδικής στον Πολύγυρο, σημείωσε πως υπάρχουν 10 με 12 ΜΕΘ ενώ έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή πτέρυγα που μπορεί να δεχτεί μέχρι και 10 ύποπτα περιστατικά.

Υπενθυμίζεται ακόμα πως οι φορείς σε επιστολή τους αναφέρουν πως σε όλο το Νομό, υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια και σε περίπτωση μεταφοράς υπόπτου κρούσματος ο χρόνος δέσμευσης του ασθενοφόρου σχεδόν διπλασιάζεται.

«Δεν θεωρούμε ότι είναι έτοιμη η Χαλκιδική αλλά υπάρχει χρόνος να οργανωθούμε», σημείωσε ο ίδιος εκφράζοντας ακόμα ανησυχία για το κατά πόσο η αστυνομία με το υπάρχον προσωπικό θα μπορεί να ελέγχει πιθανά περιστατικά συνωστισμού και παραβίασης των μέτρων.

Περιστατικά συνωστισμού το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος 

«Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν ένα test drive. Τη Δευτέρα παρατηρήσαμε φαινόμενα συνωστισμού σε beach bar και εστιατόρια. Είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο κ. Κουφίδης, συμπληρώνοντας ότι την εβδομάδα που πέρασε το επιμελητήριο πραγματοποίησε επισκέψεις και ενημερώσεις σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη αποφυγής φαινομένων συνωστισμού.

Ο κ. Κουφίδης υπογράμμισε ωστόσο πως τα μέτρα προστασίας δεν πρέπει να τηρούνται μόνο από τα καταστήματα αλλά και από τους πελάτες. «Μετά από μαρτυρίες που είχαμε και συνομιλίες που ακούσαμε, αντιληφθήκαμε ότι σε μερικές περιπτώσεις οι πελάτες ήταν αυτοί που δεν τηρούσαν τα μέτρα και κάποιες φορές μάλιστα ήταν εριστικοί. Μια παρέα 15 ατόμων, παραδείγματος χάρη, ήθελε να καθίσουν όλοι μαζί ενώ ο νόμος λέει πως επιτρέπονται έως έξι», τόνισε, καλώντας όλους να τηρούν τα μέτρα και τις αποστάσεις ευλαβικά.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα πως πλέον άνοιξε και η πλατφόρμα ώστε τα καταλύματα να μπορούν να πάρουν την πιστοποίηση “Health First” που θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου και από τη Δευτέρα θα είναι υποχρεωτικό. Αντίστοιχα, οι επαγγελματίες στην εστίαση παρακολουθούν και τα σεμινάρια κατάρτισης, τα οποία προσφέρονται δωρεάν μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πάντως προς το παρόν, όπως τονίζει ο ίδιος, μάλλον πριν την 1η Ιουλίου πολύ δύσκολα η περιοχή να δεχθεί ικανοποιητικό αριθμό τουριστών καθώς τα ποσοστά πληρότητα κυμαίνονται στο 35% - 40% ενώ όσο τα σχολεία είναι ανοιχτά δεν θα έρθουν ούτε Έλληνες παραθεριστές.