Skip to main content

Χαλκιδική: Μαθητές λυκείου δεν διδάσκονται μαθηματικά λόγω ελλείψεων

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να εξομαλυνθεί το σχολικό κλίμα και να καλυφθούν τα κενά στη διδασκαλία μετά από έναν και πλέον μήνα.

Μπορεί εδώ και έναν μήνα τα σχολεία να έχουν ανοίξει και να διεξάγονται κανονικά τα μαθήματα ωστόσο οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού έχει οδηγήσει σε πρωτοφανείς καταστάσεις σε ορισμένες σχολικές μονάδες της επαρχίας.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Λυκείου στον Άγιο Νικόλαο της Χαλκιδικής που εδώ και έναν μήνα δεν διεξάγεται η διδασκαλία των μαθηματικών λόγω έλλειψης αντίστοιχου καθηγητή, αφού δεν έχουν μπει αναπληρωτές, οδηγώντας τους μαθητές της Γ' Λυκείου να μην έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου επισημαίνουν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξομαλυνθεί το σχολικό κλίμα και να καλυφθούν τα κενά στη διδασκαλία μετά από έναν και πλέον μήνα χωρίς διδασκαλία των μαθηματικών.

Σοβαρό πρόβλημα είναι επίσης η απουσία έργων συντήρησης του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα μετά από 30 και πλέον χρόνια λειτουργίας του.

Το συγκεκριμένο πρόβλημα το κατέγραψε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα σε περιοδεία της σε σχολεία της της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής.

Μάλιστα αντίστοιχο πρόβλημα με έλλειψη καθηγητή μαθηματικών στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο της Αρναίας. Σημαντικότατο πρόβλημα για το ΓΕΛ της Αρναίας και το κτιριακό, με δεδομένες τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της περιοχής κατά τους χειμερινούς μήνες. Όπως υπογραμμίστηκε σχεδόν όλο το κονδύλι που προορίζεται για τα λειτουργικά έξοδα του σχολείου διατίθεται αποκλειστικά για πετρέλαιο θέρμανσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη οποιαδήποτε άλλη δράση. Σε σχέση με το ΕΠΑΛ της Αρναίας κι εκεί τα βασικά προβλήματα αφορούν στα κενά σε εκπαιδευτικούς σε πολύ δημοφιλείς τομείς, όπως είναι ο τομέας της Υγείας, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η σχολική καθημερινότητα των παιδιών που τον παρακολουθούν. Επίσης, είναι εξαιρετικά επείγον το ζήτημα της επίλυσης του θέματος της σχολικής στέγης για το ΕΠΑΛ, καθώς το κτιριακό συγκρότημα που το φιλοξενεί είναι ακατάλληλο για τις ανάγκες των παιδιών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνολικά.  

Τέλος, η Κυριακή Μάλαμα επισκέφτηκε το δημοτικό σχολείο στο Στανό κι ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Όπως υπογραμμίστηκε, ο θεσμός του ολοήμερου μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω, για να καλύπτει ακόμα περισσότερες ανάγκες των παιδιών, πέρα από την αντικειμενική διευκόλυνση που προσφέρει στις οικογένειες των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επιτέλους νέες προσλήψεις, ώστε να δοθεί μία συνολική τόνωση στο εκπαιδευτικό σύστημα από τους νέους επιστήμονες που θα ενταχθούν σε αυτό.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ έχει κατατεθεί ξανά ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων στην περιοχή.