Skip to main content

Χαλκιδική: Μαζικές οι ακυρώσεις κρατήσεων στα κάμπινγκ λόγω κορωνοϊού

Οι προκρατήσεις από το εξωτερικό έχουν ήδη ακυρωθεί για τα κάμπινγκ στη Χαλκιδική. Αβέβαιο τι θα γίνει με τα υγειονομικά πρωτόκολλλα.

Η οργανωμένη κατασκήνωση, τα γνωστά σε όλους μας camping είναι ένας κλάδος που πλήττεται βαθύτατα από την κρίση του κορωνοϊού.

Μάλιστα η Χαλκιδική, πέραν του ότι είναι μια άκρως τουριστική περιφερειακή ενότητα, διαθέτει σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων camping, οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι.

Όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του χώρου, οι ακυρώσεις στον κλάδο των camping, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον περιηγητικό κι εναλλακτικό τουρισμό από το εξωτερικό είναι μαζικές κι αυτή τη στιγμή ο βασικός στόχος των επιχειρηματιών δεν μπορεί να είναι άλλος από το να περιφρουρήσουν το προϊόν και να δράσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χαθεί η επαφή με τις αγορές του συγκεκριμένου τουρισμού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Camping Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Camping Αντώνης Δεληδημητρίου σε τηλεδιάσκεψη με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική Κυριακή Μάλαμα, υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σε σχέση με όσα εμφανίζονται στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μετακινήσεις και τη λειτουργία με μειωμένες πληρότητες των οργανωμένων κατασσκηνώσεων.

Κατά τον ίδιο, σε ότι αφορά τον παραθεριστικό κατασκηνωτικό τουρισμό, οι προκρατήσεις από το εξωτερικό έχουν ήδη ακυρωθεί σε συντριπτικό βαθμό κι η μόνη αγορά που παραμένει είναι εκείνη του εσωτερικού τουρισμού.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν πολύ μεγάλες προκλήσεις για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων κατασκηνωτικού τουρισμού, με δεδομένο τον πολλαπλασιασμό των εξόδων που θα φέρουν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι μειωμένες πληρότητες.

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικρατεί και σε σχέση με την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων,  καθώς πολλές από αυτές θα βρεθούν αντιμέτωπες με υποχρεώσεις και χρέη που δεν θα μπορούν να καλύψουν, λόγω της αναμενόμενης μεγάλης πτώσης στα τουριστικά έσοδα, ενώ εξαιρετικά δύσκολη θα είναι η επόμενη ημέρα και για τους εργαζόμενους στα camping, οι οποίοι υπό κανονικές συνθήκες θα είχαν ξεκινήσει ήδη να εργάζονται.

Η Κυριακή Μάλαμα από την πλευρά της στάθηκε ιδιαίτερα στην υποχρέωση της πολιτείας να προχωρήσει σε μέτρα στήριξης της τουριστικής οικονομίας και των εργαζόμενων, τα οποία να είναι άμεσα εφαρμόσιμα για να αποτρέψουν την οικονομική χρεοκοπία και την κοινωνική κρίση. Βάση όλων αυτών των μέτρων δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναστολή υποχρεώσεων των επιχειρήσεων προς δημόσιο και τράπεζες (μορατόριουμ χρέους) για όσο διαρκεί η κρίση κι η παράλληλη επιδότηση της εργασίας και των εισφορών των εργαζόμενων, ώστε να καταφέρουν οι επιχειρήσεις να ανοίξουν. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη να καθίσουν όλοι μαζί οι φορείς του τουρισμού στο ίδιο τραπέζι για να σχεδιάσουν την επόμενη ημέρα, με αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής, με ένα κοινό σχέδιο ανάπτυξης κι ανάδειξης των στρατηγικών πλεονεκτημάτων του Νομού.