Skip to main content

Χαλκιδική: Μεγάλες ελλείψεις στην υγεία και το φετινό καλοκαίρι

Η έκταση του νομού, η δύσκολη διασύνδεση των περιοχών και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υποδομές κάνουν δύσκολο το καλοκαίρι στη Χαλκιδική.

Με δυσκολία θα μπορέσει να ανταποκριθεί και το φετινό καλοκαίρι το σύστημα υγείας στον νομό Χαλκιδικής, καθώς οι ελλείψεις παραμένουν σημαντικές σε όλα τα επίπεδα.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η τοπική οργάνωση του ΚΚΕ στη Χαλκιδική, στην περιοχή υπάρχουν μόνο τρία ασθενοφόρα ανά οκτάωρη βάρδια και τα κενά στα Κέντρα Υγείας του νομού και το νοσοκομείο Πολύγυρου είναι μεγάλα με συνέπεια οι ασθενείς να πρέπει να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.

«Η επιστολή των φορέων της Χαλκιδικής προς τον Πρωθυπουργό για τα “Ζητήματα Ασφάλειας της Δημόσιας Υγείας και Πρόληψη και Περιορισμός της λοίμωξης COVID-19 την τουριστική περίοδο στην Χαλκιδική” αλλά και το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας προς τους Συλλόγους ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής για την παροχή δωματίων για να εξασφαλισθεί η διαμονή και η σίτιση των πληρωμάτων των ΕΚΑΒ, επιβεβαιώνουν από τη μία την άσχημη κατάσταση στην περιοχή και από την άλλη δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα: μεταφορά της ευθύνης και του κόστους στην τοπική κοινότητα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό ο νομός Χαλκιδικής έχει μόνιμο πληθυσμό 110.000 άτομα ενώ την καλοκαιρινή σεζόν τον επισκέπτονται έως και 1.300.000 τουρίστες.

Από το ΚΚΕ υπενθυμίζεται πως είναι ένας νομός με πολύ μεγάλη έκταση και δύσκολη διασύνδεση μεταξύ των περιοχών του.

«Και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας, δεδομένων των ήδη υπαρχόντων ελλείψεων στις δομές υγείας, δεν έχουν καθοριστεί καθόλου συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, δεν προβλέπεται κανένας έλεγχος για πιθανούς ασθενείς με τον ιό.  Επίσης δεν υπάρχουν εξασφαλισμένες μέθοδοι πρόληψης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως πιστοποιημένες μέθοδοι απολύμανσης κλπ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σημειώνεται ότι ιδιαίτερα φέτος και λόγω της πανδημίας του COVID-19 είναι ανάγκη να υπάρξουν ειδικά και συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, καταγραφής και αντιμετώπισης των όποιων πιθανών κρουσμάτων στην περιοχή.

«Είναι ανάγκη η πλήρης στήριξη των εργαζομένων, αυτών που πλήττονται στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, προκειμένου να είναι σε θέση να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επαγγελματίες βρίσκονται στην ανασφάλεια και την απόγνωση και καλούνται να πληρώσουν για την κρίση, την στιγμή που όλα τα προηγούμενα χρόνια οι μεγαλοξενοδόχοι και τα μεγάλα συμφέροντα στον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού πλημμυρήσαν στα κέρδη με τη βοήθεια όλων των κυβερνήσεων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΤΟ του ΚΚΕ στη Χαλκιδική.