Skip to main content

Μηδαμινή η ζήτηση από τουρίστες στη Χαλκιδική - Στον αέρα οι κρατήσεις

Ένα στα δύο ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων, δεν θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου – Ανησυχία για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος.

Το συναίσθημα που επικρατεί, μεταξύ των ανθρώπων του τουρισμού, ένα 48ωρο πριν την έναρξη των εποχικών ξενοδοχείων και καταλυμάτων, περικλείεται στη λέξη «αβεβαιότητα».

Με τη ζήτηση να είναι μηδαμινή και τις κρατήσεις, για το επόμενο διάστημα, να είναι στον αέρα, 1 στα 2 ξενοδοχεία, άνω των 100 δωματίων, δεν αναμένεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου τόσο στη Χαλκιδική, όσο και πανελλαδικά. Την εκτίμηση, έχοντας τη συνολική εικόνα όπως διαμορφώνεται στον ξενοδοχειακό κλάδο, κάνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

«Ένα στα δύο οργανωμένα ξενοδοχεία άνω  των 100 δωματίων δεν θα ανοίξει τη Δευτέρα. Πάμε για Ιούλιο. Οι όποιες κρατήσεις για το επόμενο διάστημα είναι στον αέρα, καθώς δεν γνωρίζουμε με τι συχνότητα θα γίνονται οι πτήσεις. Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τα νησιά» λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο επικεφαλής της  ΠΟΞ υπογραμμίζοντας πως πέρα από την ανησυχία που υπάρχει για τη διαδικασία διαχείρισης ύποπτου κρούσματος «βρισκόμαστε πριν το τυπικό άνοιγμα της τουριστικής σεζόν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδοτήσεων προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαραίτητη ρευστότητα».

Μάλιστα η ΠΟΞ έστειλε, χθες, επιστολή στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην οποία αναφέρει πως πέραν των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μέλη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια τους για δανειοδότηση από τις τράπεζες «ακόμα και επιχειρήσεις, των οποίων οι αιτήσεις δανειοδότησης έγιναν δέκτες δεν έχουν λάβει ακόμα τη σχετική χρηματοδότηση, καθώς το ΕΤΕΑΝ δεν έχει μέχρι προχωρήσει στις αναγκαίες εγκρίσεις των εν λόγω δανείων».
 
Απόλυτη συμμόρφωση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ξενοδοχεία αναφοράς για Covid -19 σε κάθε νομό, όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά  πρωτόκολλα.

«Απαιτείται συμμόρφωση από όλους στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ωστόσο χρειάζεται άμεση εξειδίκευση κάποιων μέτρων, όπως για παράδειγμα πώς ακριβώς θα γίνεται η διαδικασία διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος σε μονάδα, τι θα γίνει σε ξενοδοχεία κάτω των 50 δωματίων που δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν σύμβαση με γιατρό αναφοράς, αλλά και πόσο άμεσο θα είναι ένα μοριακό τεστ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πράγματι το ύποπτο κρούσμα έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και ποιος θα αναλάβει να το πληρώσει» σημειώνει ο κ. Τάσιος επισημαίνοντας  πως «η λεπτή γραμμή είναι σε εμάς τους επιχειρηματίες που έχουμε και την αστική ευθύνη, την ώρα που η βραχυχρόνια μίσθωση λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Από την άλλη, δεν ρισκάρει ο ξενοδόχος να ανοίξει εφόσον δεν έχει πολλές κρατήσεις και εάν δεν έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες».

Π. Παρασχούδης: Σκωτσέζικο ντους η φετινή τουριστική σεζόν

Για σκoτσέζικο ντους κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούσης, αναφερόμενος στη φετινή τουριστική σεζόν.

«Όσο περνά ο καιρός όλο και περισσότεροι ξενοδόχοι του νησιού θέλουν να ανοίξουν το ξενοδοχείο τους, ωστόσο το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου» αναφέρει ο κ. Παρασχούδης επισημαίνοντας ωστόσο πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η σχετική τηλεκπαίδευση των εργαζομένων, διάρκειας 8 έως 10 ωρών, ενώ αγκάθι αποτελεί η διαχείριση ύποπτου κρούσματος. «Κάθε χρόνο στα ξενοδοχεία υπάρχουν περιπτώσεις εμπύρετων πελατών, ωστόσο φέτος λόγω του κορωνοϊού, ακόμη και ένας απλός πυρετός που δεν θα συνδέεται με τον ιό, θα σημάνει συναγερμό στην ξενοδοχειακή μονάδα» τονίζει ο κ. Παρασχούδης υπογραμμίζοντας πως οι τοπικοί φορείς της Θάσου ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να προμηθευτούν μοριακό αναλυτή, αξίας 25.000 ευρώ, ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο υγείας του Πρίνου, ώστε τα αποτελέσματα του τεστ να βγαίνουν άμεσα και οι τουρίστες να αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια.

Αναφορικά με τις κρατήσεις ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου σημειώνει πως υπάρχουν κάποιες κρατήσεις για τις 18 και 25 Ιουνίου από Βαλκάνιους, ωστόσο οι ξενοδόχοι δεν γνωρίζουν αν τελικά οι πελάτες τους θα μεταβούν στο νησί, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της ημερομηνίας του ανοίγματος των συνόρων των άλλων χωρών.

Από την άλλη πλευρά οι Έλληνες εμφανίζονται σκεπτικοί για να προχωρήσουν σε κράτηση, ενώ όσοι το έχουν ήδη κάνει από το χειμώνα (για την περίοδο από Ιούλιο και μετά) τηρούν στάση αναμονής. Οι κρατήσεις αυτές είναι τόσο από Βαλκάνιους, όσο και από Γερμανούς, Αυστριακούς, Πολωνούς και Σκανδιναβούς.

Γ. Γλήνιας: Μετά τις 15 Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

Στη Σαμοθράκη το μεγαλύτερο μέρος των τουριστικών καταλυμάτων του νησιού (υπάρχουν τρία ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια) ετοιμάζεται να ανοίξει στις 15 Ιουνίου με τα υπόλοιπα να ανοίγουν σταδιακά μέχρι την 1η Ιουλίου.

«Έχουν γίνει κάποιες κρατήσεις, αυτές τις ημέρες, από Βορειοελλαδίτες, ενώ μέχρι στιγμής το 80% των κρατήσεων που αφορούν από Ιούλιο και μετά δεν έχει ακυρωθεί.  Ωστόσο βαρόμετρο θα αποτελέσει το διάστημα μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και περιμέναμε Βούλγαρους και Ρουμάνους. Στις συγκεκριμένες χώρες τα κρούσματα αρχίζουν και αυξάνονται. Να δούμε, θα έρθουν;» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών του νησιού και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, υπογραμμίζοντας πως όλος ο τουριστικός χώρος του νησιού είναι απολύτως προετοιμασμένος, ακολουθώντας πιστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.