Skip to main content

Χαλκιδική: Μουσικοθεατρικό δρώμενο στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών

Το δρώμενο θα φιλοξενήσει το παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονα που ανάγεται στο 1311.

Το μουσικοθεατρικό δρώμενο «η Σαρκοφάγος», που βασίζεται στο ομώνυμο πεζογράφημα του Γιώργου Ιωάννου και έχει μουσική για σαξόφωνο του Philip Glass, παρουσιάζουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και ο δήμος Νέας Προποντίδας, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών. Η παράσταση εντάσσεται στο πρόγραμμα 2021 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το σενάριο του δρώμενου περιστρέφεται γύρω από έναν μοναχικό περιπατητή, ο οποίος κατά τις νυχτερινές περιπλανήσεις του στο αστικό τοπίο συναντά μια σαρκοφάγο και διαπιστώνει πως έχει γίνει το ερωτικό καταφύγιο ενός νεαρού ζευγαριού. Στο κείμενο του Γιώργου Ιωάννου, το αρχαίο μνημείο πυροδοτεί στον αφηγητή μια ποιητική φαντασίωση, όπου ο έρωτας και ο θάνατος, ο μύθος και η ιστορία, η σύγχρονη πόλη και το παρελθόν της συμπλέκονται σε ένα θαυμαστό παλίμψηστο.

Το δρώμενο θα φιλοξενήσει το παλαιό μετόχι Νέων Φλογητών της αγιορείτικης μονής Αγίου Παντελεήμονα που ανάγεται στο 1311. Τα υφιστάμενα κτήρια -το Παλαιό, το Κεντρικό και το Μεμονωμένο- χρονολογούνται από το 1853 έως το 1909. Σταθμό στη νεότερη ιστορία του συγκροτήματος αποτέλεσε η δεκαετία του 1920, όταν εγκαταστάθηκε σ' αυτό νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, το συγκρότημα μετατράπηκε σε έδρα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ το 1960, μετά από καταστροφική πυρκαγιά, εγκαταλείφθηκε και το 1999 το συγκρότημα περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.

   Η ώρα προσέλευσης είναι 19.00 το απόγευμα και η ώρα έναρξης 20.30 το βράδυ, ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη με υποχρεωτική προκράτηση στη σελίδα: https://digitalculture.gov.gr/2021/08/i-sarkofagos-metochiako-sigkrotima-neon-flogiton/. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.