Skip to main content

Χαλκιδική: Παλιές υφάντρες διδάσκουν αύριο την τεχνική του «διασιδιού»

Το στήσιμο του διασιδιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που βρίσκεται ανάμεσα σε τριγωνομετρία και αριθμητική - Γνωρίστε την αύριο στο Παλαιοχώρι.

Τη τεχνική του «διασιδιού» θα δείξουν την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 9 πμ παλιές υφάντρες του Παλαιοχωρίου στη Χαλκιδική.

Το στήσιμο του διασιδιού είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που βρίσκεται ανάμεσα σε τριγωνομετρία και αριθμητική. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν την τεχνική για το πώς στήνονται τα καλάμια με το νήμα, πώς γίνεται η σταύρωση, σε πόση απόσταση στήνονται τα πασαλάκια και πώς τραβούμε το νήμα σαν μπουκέτο για το τελικό αποτέλεσμα. Είναι μια δύσκολη και πολύπλοκη εργασία που μόνο κάποιες γυναίκες γνώριζαν.

Όλη η διαδικασία θα βιντεοσκοπηθεί για να μπορεί να παραδοθεί στις επόμενες υφάντρες. Η διάσωση της παραπάνω τεχνογνωσίας, που έχει βαθιές ρίζες, μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσω της παράδοσης. Ο στόχος της δράσης της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου όρους και Αρδαμερίου, δεν είναι τουριστικός. Είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκμάθηση της τεχνικής σε μια συνάντηση ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον για τον τοπικό πολιτισμό. Οπως όλες οι γνώσεις χρειάζονται προσήλωση και ηρεμία. Θα είναι ένα πολιτιστικό γεγονός  με σκοπό να εξελιχτεί σε μια μορφή δημιουργικής σύνδεσης του ιστορικού παρελθόντος με το σήμερα και το αύριο.