Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021
x

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΧΟΙΝΑ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΤΗ ΦΟΥΡΚΑ

Το ιστορικό εκκλησάκι που είχε πυρποληθεί επί τουρκοκρατίας αναστηλώθηκε πλήρως το 1884 και επισκευάστηκε μετά από μια πενταετία εγκατάλειψης.

Σε μια λιτή άλλα συγκινητική εκδήλωση παρουσία πολλών επισήμων, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια της εκκλησίας των Αγίων Θεοδώρων, της ιστορικής εκκλησία, μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων, που βρίσκεται κτισμένη στον οικισμό Παπακυρίτση στη Φούρκα όπου σήμερα είναι εγκατεστημένος ο παραθεριστικός οικισμός των πανεπιστημιακών ΑΠΘ.

Το ιστορικό εκκλησάκι που είχε πυρποληθεί επί τουρκοκρατίας αναστηλώθηκε πλήρως το 1884 και επισκευάστηκε μετά από μια πενταετία εγκατάλειψης, με τη συμβολή του δήμου Κασσάνδρας και την εθελοντική δράση της επιτροπής διαχείρισης του οικισμού πανεπιστημιακών ΑΠΘ και κατοίκων του οικισμού, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η θρησκευτική ιστορία της περιοχής και να γίνει ξανά η εκκλησία ένας χώρος λατρείας για ντόπιους και επισκέπτες.

H δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά αναφέρθηκε στην ιστορία της εκκλησίας και ευχαρίστησε τους πανεπιστημιακούς και όλους όσοι συνέβαλαν στην αναστήλωση και επαναλειτουργία της.

Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα προσωπικά και για όλους τους Κασσανδρινούς, η επαναλειτουργία αυτής της εκκλησίας που αποτελεί, ένα κομβικό και χαρακτηριστικό σημείο του δήμου Κασσάνδρας το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Οθωμανούς κατακτητές και σύμφωνα με κτητορική επιγραφή ανακατασκευάστηκε το 1884. Χάρη στην προσπάθεια των εθελοντών και των Πανεπιστημιακών που ζουν στην περιοχή, το εκκλησάκι αναστηλώθηκε και αναδεικνύει πλέον την σημαντικότητα του στην διαμόρφωση της ιστορίας της περιοχής», τόνισε η κ Χαλκιά και υπογράμμισε την προσπάθεια της διοίκησης του δήμου Κασσάνδρας, να αναδειχθεί η ιστορία της περιοχής και ειδικά ο ρόλος του Εμμανουήλ Παπά και του Καπετάν Χάψα στην Ελληνική Επανάσταση. Μια προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με τον δήμο Σερρών( πατρίδα του Εμμανουήλ Παπά) μετά την αδελφοποίηση των δύο δήμων και με τη συμβολή του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο ευχαρίστησε θερμά.

Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στους ήρωες Εμμανουήλ Παπά και Καπετάν Χάψα, ως τους πυρήνες της Ελληνικής Επανάστασης που ξεκίνησε από τη Χαλκιδική. «Αυτό το άγνωστο 1821 του ελληνισμού που ξεκίνησε από εδώ θέλω επιτέλους να το δω να διδάσκεται στα σχολεία της Ελλάδας, να γίνει κτήμα των πολλών» τόνισε ο κ Σχοινάς και υπογράμμισε: «Το ότι τα κατάφερε η Πελοπόννησος και η Ρούμελη το '21 είναι γιατί εδώ ένας στρατός φλογερών πατριωτών και ρομαντικών αγωνιστών αντιστάθηκαν για κρίσιμους μήνες».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ