Skip to main content

Χαλκιδική: Περισσότερες από 500 νέες επιχειρήσεις άνοιξαν μέσα στην πανδημία

Θετικό ήταν το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών στο Επιμελητήριο Χαλκιδικής - Κρίσιμη η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για την επιβίωση των επιχειρήσεων

Την κρίση ευκαιρία έκαναν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής που δημιούργησαν νέες επιχειρήσεις μέσα στην κρίση της πανδημίας, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της στον επιχειρηματικό κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, η εκπνοή του 2020 βρήκε το μητρώο του ενισχυμένο κατά 350 επιχειρήσεις, το οποίο αυξήθηκε με επιπλέον 160 εγγεγραμμένους το πρώτο τετράμηνο του 2021 και μάλιστα σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

«Είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Οικονομικών και τα στοιχεία που μας παρέθεσαν είναι ότι τα λεφτά που δόθηκαν τον μέσα στον χρόνο είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ μαζί με το πρόγραμμα "Διέξοδος" της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ποσό αυτό ήταν μεγάλο για τα δεδομένα της Χαλκιδικής και έδωσε μια σημαντική ανάσα στους επιχειρηματίες της περιοχής. Έτσι μπόρεσαν πολλές επιχειρήσεις να κρατηθούν και να μην κλείσουν. Το ότι άνοιξαν νέες επιχειρήσεις, αυτό είναι το παράδοξο. Πώς κάποιος, όταν βλέπει αυτό το κλίμα, μπαίνει σε διαδικασία να ανοίξει νέα επιχείρηση; Ισως οφείλεται στο γεγονός ότι ο τόπος από μόνος του παράγει πλούτο και στην ελπίδα που έχουν όλοι ότι στη Χαλκιδική ο τουρισμός θα δουλέψει, άρα το επιχειρείν πιστεύει ότι θα πάει καλά το καλοκαίρι. Ενδεχομένως βέβαια να ισχύει κάτι άλλο. Το ότι πέρασε ένας χρόνος πανδημίας, βλέπουν ότι με τον εμβολιασμό ξεφεύγουμε και θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να επιχειρήσει κάποιος», ανέφερε στη Voria.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η έρευνα που έγινε έδειξε ότι τα ανοίγματα και τα κλεισίματα επιχειρήσεων ήταν μοιρασμένα και στους τέσσερις κλάδους, εστίαση, μεταποίηση, ξενοδοχειακές – τουριστικές επιχειρήσεις και εμπόριο.

Κρίσιμο το φετινό καλοκαίρι

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν είναι κρίσιμη, καθώς μετά τον Σεπτέμβριο θα κριθεί το πόσες επιχειρήσεις θα καταφέρουν να μείνουν όρθιες. «Τα πάντα θα κριθούν από τον Σεπτέμβριο και μετά. Γιατί όταν μέσα στο καλοκαίρι τελειώσουν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης από την μια και από την άλλη από τον Σεπτέμβριο και μετά θα αρχίσει η κυβέρνηση να ζητάει πίσω όσα έδωσε, τότε θα φανεί τι γίνεται. Γι’ αυτό είναι κρίσιμος παράγοντας το να δουλέψουν οι επιχειρήσεις το καλοκαίρι. Γιατί, αν δεν δουλέψουν, τι χρήματα θα μπορέσουν να δώσουν πίσω το φθινόπωρο και τον χειμώνα; Αυτό είναι το στοίχημα τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς εξελίσσεται η τουριστική σεζόν

Πάντως, μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, με τις κρατήσεις να περιορίζονται κατά βάση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Με την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει η εξέλιξη της πανδημίας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που κατεξοχήν στηρίζουν την τουριστική αγορά της Χαλκιδικής, οι επιχειρηματίες ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όταν η χώρα βαφτεί με πράσινο χρώμα στον επιδημιολογικό χάρτη.

«Αυτή τη στιγμή η εικόνα που έχουμε είναι ότι πάμε για μία χρονιά last second, ούτε καν last minute. Τα στοιχεία που έχουμε σήμερα λένε ότι πάμε καλά για Ιούλιο και Αύγουστο. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα τον Ιούνιο, ενώ ο Σεπτέμβριος είναι πολύ μακριά, αλλά ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά υγειονομικά, για να μην έχουμε προβλήματα. Η μεγάλη μας πληγή αυτή τη στιγμή είναι ο Ιούνιος. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αν καταφέρουμε να «τσιμπήσουμε» κάτι το δεύτερο δεκαπενθήμερο τα πράγματα θα βελτιωθούν», τόνισε ο κ. Κουφίδης και πρόσθεσε: «Τα νούμερα αυτή τη στιγμή παίζουν. Υπάρχουν καταλύματα που έχουν 15 με 20 δωμάτια, τα οποία είναι σε καλύτερη μοίρα από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που έχουν πελατολόγιο από τα προηγούμενα χρόνια. Γι’ αυτό τα νούμερα είναι σχετικά. Ένα γενικό νούμερο για τον Ιούλιο είναι στο 40% με 50% σε σχέση με το 2019. Θέλω να πιστεύω ότι ο Αύγουστος θα κυμανθεί εκεί και λίγο παραπάνω».

Κρίσιμοι παράγοντες που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση θεωρούνται η στάση που θα κρατήσουν οι χώρες της Ευρώπης που έχουν θέσει αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες, αλλά και η ομαλή εξέλιξη του οδικού τουρισμού. «Αν πάνε όλα καλά με τη Μεγάλη Βρετανία και επιτρέψει στους πολίτες της να έρθουν στην Ελλάδα -γιατί με τα μέτρα που έχουν πάρει είναι απαγορευτικό- αυτομάτως θα αλλάξουν τα δεδομένα της σεζόν. Γιατί η βρετανική είναι μία μεγάλη αγορά. Αν αυτό συνδυαστεί με άλλες δύο – τρεις χώρες, αμέσως αλλάζουν τα δεδομένα. Είναι μεγάλο στοίχημα να γίνουμε πράσινοι και να παραμείνουμε πράσινοι. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα είναι η κυβέρνηση να κάνει τα πάντα για τις μεγάλες οδικές πύλες της χώρας, ώστε οι τουρίστες να περνούν με ασφάλεια και χωρίς καθυστερήσεις. Είναι πολύ σημαντικός παράγοντας αυτός για τους Βαλκάνιους που κατεξοχήν κινούνται προς τη Χαλκιδική», κατέληξε ο κ. Κουφίδης.