Skip to main content

Χαλκιδική: Ριζική αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμουλιανής με 2 εκατ. ευρώ

Αναβαθμίζονται οι υποδομές του επιβατικού λιμένα μπροστά από τον οικισμό της Αμμουλιανής και διαμορφώνεται καταφύγιο τουριστικών σκαφών μέσα σε αυτό

Στη ριζική αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμουλιανής προχωρά ο δήμος Αριστοτέλης, με την ένταξη σειράς έργων στον στρατηγικό σχεδιασμό της Δράσης «Διάβρωση ακτών με λιμενικές παρεμβάσεις» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο με τίτλο «Δημιουργία Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών Αμμουλιανής», συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ, το οποίο ενέταξε στο Ταμείο το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφορά στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του επιβατικού λιμένα μπροστά από τον οικισμό της Αμμουλιανής και στη διαμόρφωση καταφυγίου τουριστικών σκαφών εντός αυτού. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις διαπλάτυνσης και επέκτασης του προσήνεμου μώλου, τοποθέτηση πλωτού προβλήτα μήκους 50 μέτρων για την αύξηση των θέσεων ελλιμενισμού των τουριστικών σκαφών και κατασκευή έργων χερσαίας ζώνης, κτηρίου διοίκησης εμβαδού 96 m2, δεξαμενών για την απόθεση και συλλογή των λαδιών και των σεντινόνερων από τις μηχανές των τουριστικών σκαφών και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Εμμανουήλ Κουτουλάκης, στη διάρκεια των εργασιών της 51ης γενικής συνέλευσης του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, το έργο σηματοδοτεί το ειδικό ενδιαφέρον που δείχνει η κυβέρνηση για τη μικρο-νησιωτικότητα. Ειδικά για την Αμμουλιανή ανέφερε ότι το κράτος δεν μπορεί να αναλάβει τη δωρεάν ακτοπλοϊκή μεταφορά των κατοίκων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για άγονη γραμμή, ωστόσο εξετάζονται από την κυβέρνηση αντισταθμιστικά μέτρα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ανέφερε πως, παράλληλα με το μεγάλο έργο αναβάθμισης του λιμένα, στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι η αναβάθμιση και του δεύτερου λιμανιού της Αμμουλιανής, το Γλαστρί, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα προγραμματίζεται η δημοπράτηση έξι μελετών για άλλα έξι λιμάνια. Ο κ. Βαλιάνος τόνισε πως ο δήμος έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στην Αμμουλιανή με σειρά έργων, όπως η μονάδα βοθρολυμάτων για την εξυπηρέτηση των εκτός σχεδίου περιοχών, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, την βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας που θα εξυπηρετήσει και τις ροές στις παραλίες του νησιού. Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης πως ο δήμος έχει εντάξει την ανάπλαση της καλογερικής λέσχης στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ με ποσό 400.000 ευρώ, έχει χαρακτηρίσει το κτήριο του Αρσανά ως νεότερο μνημείο και ξεκινά μελέτη για την ανακαίνιση και επανάχρησή του, ενώ καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει τη μελέτη πολεοδόμησης του νησιού.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βαλιάνος στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής και ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής που περιλαμβάνει 18 διαφορετικά πρότζεκτ που εστιάζει στον βιωματικό τουρισμό με την προβολή των τοπικών προϊόντων και της λαογραφίας, αλλά και στην αριστοτελική σύμπραξη μέσα από την οποία συνεργάζονται ξενοδόχοι, επιχειρηματίες και εστιάτορες.