Skip to main content

Χαλκιδική: Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί-Οργή φορέων για Αποκεντρωμένη

Η φετινή συγκομιδή της πράσινης ελιάς εξαρτάται από τις διαθέσεις μίας υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Απίστευτο και όμως ελληνικό. Η φετινή συγκομιδή της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, που αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας μαζί με τον σκληρά πληττόμενο φέτος τουρισμό, εξαρτάται από τις διαθέσεις μίας υπαλλήλου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης.

Τι έχει συμβεί; Η συγκομιδή της βρώσιμης ελιάς, που αρχίζει κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου, απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό εργατικών χεριών που κάθε χρόνο καλύπτεται από Αλβανούς εργάτες γης οι περισσότεροι εκ των οποίων εισέρχονταν κάθε χρόνο στη χώρα μας με τουριστική βίζα.

Ωστόσο, αυτό φέτος είναι αδύνατο, λόγω των περιορισμών που έχει φέρει στην είσοδο τουριστών ο κορωνοϊός με αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθηθεί διαδικασία των μετακλητών εργατών γης που έχει ενεργοποιήσει από τον Μάιο η κυβέρνηση (με δυνατότητα απασχόλησης με εργόσημο). Η διαδικασία αυτή, όμως, έχει κολλήσει στην αρμόδια υπάλληλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στη Χαλκιδική η οποία θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ανώτατο όριο εργατών σε σχέση με τα καλλιεργούμενα στρέμματα – 1 εργάτης για 32 στρέμματα ελαιόδεντρων. Να σημειωθεί ότι φέτος η παραγωγή πράσινης ελιάς είναι πολλαπλάσια από την περσινή, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τις 120.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι, αν εφαρμοστεί η εν λόγω διάταξη, το μεγαλύτερο μέρος της φετινής παραγωγής δεν θα μπορέσει να μαζευτεί καθώς η συγκομιδή απαιτεί τουλάχιστον πέντε-έξι εργάτες ανά 32 στρέμματα.

Η στάση της συγκεκριμένης υπαλλήλου έχει προκαλέσει την οργή τόσο του προέδρου του ΣΕΒΕ Γιώργου Κωνσταντόπουλου όσο και του προέδρου του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής οι οποίοι χτυπούν ηχηρό καμπανάκι για τον κίνδυνο η τοπική οικονομία, οι ελαιοπαραγωγοί και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, μετά το πλήγμα στον τουρισμό, να δεχτούν και αυτοί τη χαριστική βολή. Όπως είπαν οι ίδιοι στη Voria.gr, οι αντίστοιχοι υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε άλλες περιοχές (Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Πιερία) δεν έθεσαν ζήτημα αναλογίας και η συγκομιδή των προϊόντων έγινε απρόσκοπτα.

Μάλιστα, με δικές τους παρεμβάσεις, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μπαγινέτας έστειλε ειδική εγκύκλιο η οποία ξεκαθαρίζει ότι στους μετακλητούς εργάτες γης δεν απαιτείται να εφαρμοστεί η αναλογία εργαζομένων ανά στρέμμα. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η ίδια υπάλληλος δεν θεωρεί επαρκή τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ζητώντας αντίστοιχη διαβεβαίωση από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Θεωρούμε βέβαιο ότι το υπουργείο θα εκδώσει τη σχετική εγκύκλιο αλλά αυτό πρέπει να γίνει αμέσως για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος που μπορεί να αποβεί μοιραίος για μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πραγματικά αδιανόητο σε μια εποχή που η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει τόσο μεγάλα προβλήματα, η γραφειοκρατία να βάζει και άλλα που μπορούν να τινάξουν στον αέρα μια ολόκληρη περιοχή.

ΥΓ: Έλληνες εργάτες δεν έχουν δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για να εργαστούν στη συγκομιδή ελιάς, παρά την πρόσφατη ευνοϊκή διάταξη που δίνει σε ανέργους το δικαίωμα απασχόλης χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας. «Ούτε μία φορά δεν χτύπησε το τηλέφωνο από Έλληνα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Voria.gr o κ. Κουφίδης...