Skip to main content

Χαλκιδική: Τη δυνατότητα να αποφασίζουν το κλείσιμο σχολείων ζητούν οι δήμαρχοι

Σε κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας ζητούν να λαμβάνουν αποφάσεις τέτοιου χαρακτήρα, καθώς έχουν καλύτερη γνώση των τοπικών συνθηκών

Το δικαίωμα να αποφασίζουν για τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους λόγω πανδημίας ζητούν οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής με κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Με έγγραφο που συνυπογράφουν οι πέντε δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας, Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, Σιθωνίας, Πάρις Ντέμπλας και Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ζητούν να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα, εφόσον κρίνουν ότι το επιβάλλει η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής τους.

Στην επιστολή τους οι δήμαρχοι υπενθυμίζουν ότι με το άρθρο 94 του ν. 3852/2010 δίνεται ως αρμοδιότητα στους δήμους «η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου τους». Ωστόσο, στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού υπερισχύουν οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οπότε η αρμοδιότητα δίδεται στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως, όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες των μικρών κοινωνιών και των επαρχιακών πόλεων.

Όπως αναφέρουν, η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καλύτερη γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε τόπου, γι’ αυτό ζητούν να λαμβάνουν την απόφαση οι δήμοι και να προχωρούν σε αποφάσεις τοπικού χαρακτήρα, πάντα σε συνεργασία με τις υγειονομικές αρχές και τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, έτσι ώστε να συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της νόσου.

Όπως εξήγησε στη Voria.gr η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, οι συγκεκριμένοι δήμοι έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτούς που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, οπότε χρειάζονται ειδική αντιμετώπιση. «Δεν είναι ένας αστικός ιστός όπου υπάρχει ένα σχολείο και τα παιδιά πηγαίνουν με τα πόδια. Στον δήμο έχουμε τέσσερα γυμνάσια, στα οποία φοιτούν παιδιά από 14 χωριά. Υπάρχουν δάσκαλοι που πηγαίνουν σε 4 – 5 διαφορετικά σχολεία. Επιπλέον, αρκετοί από αυτούς έρχονται οδικώς ανά ομάδες από τη Θεσσαλονίκη. Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν. Είχαμε την περίπτωση μίας δασκάλας Γερμανικών που διδάσκει σε πέντε σχολεία, η οποία νόσησε με κορωνοϊό. Την εβδομάδα που νοσούσε πήγε σε τέσσερα σχολεία. Όμως επειδή έκανε μόνο μία ώρα μάθημα, δεν έκλεισαν τα τμήματα. Αν μας άφηναν να κλείσουμε κάποια τμήματα, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές αρχές και τη διεύθυνση εκπαίδευσης, ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα», επισήμανε η δήμαρχος.

Η κ. Χαλκιά αναφέρθηκε και στην περίπτωση αλλοδαπών εργατών που πήγαν στις χώρες τους και στη συνέχεια επέστρεψαν, για τους οποίους εικάζεται ότι νόσησαν και διέσπειραν τον κορωνοϊό. «Στις 12 Ιανουαρίου είχαμε μόνο τέσσερα κρούσματα. Μετά την επιστροφή τους τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν και παραλίγο να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Αν είχαμε τη δυνατότητα να κλείσουμε, για παράδειγμα, δύο σχολεία σε δύο χωριά, θα είχαμε περιορίσει τη διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

Η κοινή επιστολή, η οποία ακολούθησε αντίστοιχα αιτήματα που κατέθεσαν εγγράφως μεμονωμένα δήμαρχοι της περιοχής, εστάλη με αφορμή την περίπτωση της Ορμύλιας, όπου υπήρξαν περιστατικά κρουσμάτων σε παιδιά, αλλά έως ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των τριών που, σύμφωνα με το πρωτόκολλο οδηγεί σε κλείσιμο του σχολείου, πέρασαν δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. «Εμείς έχουμε πληροφόρηση μέσα από τις τοπικές κοινωνίες ότι υπάρχουν οικογένειες, συνήθως αλλοδαπών, οι οποίες, παρότι έχουν COVID, είτε γιατί δεν θέλουν να κλειστούν στο σπίτι τους το 14ημερο της καραντίνας, είτε γιατί δεν θέλουν να χάσουν το μεροκάματο, είτε επειδή φοβούνται να το δηλώσουν για να μην τους ψάξει η αστυνομία, συμβάλουν στη διασπορά. Στην Ορμύλια υπήρχε έντονο πρόβλημα και πλέον έχουν κλείσει τα σχολεία. Όμως, μέχρι να δεήσουν κάποιοι να πάνε τα παιδιά τους για τεστ και να φτάσουμε στα τρία κρούσματα, πέρασαν δύο εβδομάδες φθοράς», ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Πολυγύρου, Χρήστος Βορδός, ο οποίος τόνισε πως θα μπορούσε να δοθεί η σχετική αρμοδιότητα σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις, ώστε να μπορούν οι δήμοι να προστατεύσουν την κοινωνία.