Skip to main content

Χαλκιδική: Βροχή οι προπαραγγελίες για έλατα από τον Ταξιάρχη

Τηλέφωνα μέχρι και από τη Σύρο λαμβάνουν ελατοπαραγωγοί στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής - Άκρως θετική προοιωνίζεται η φετινή χρονιά.

Είναι κάποιοι που θα χρειαστεί να διανύσουν μερικές δεκάδες χιλιόμετρα προκειμένου να φέρουν τα Χριστούγεννα στα σπίτια όλων, ενώ άλλοι θα ταξιδέψουν πολλές ώρες για τον ίδιο σκοπό. Πρόκειται για τους ελατοπαραγωγούς του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, που θα βρίσκονται στα πόστα τους σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, στις 26 Νοεμβρίου.

Με το που δόθηκε το πράσινο φως από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έναρξη της περιόδου διακίνησης των δέντρων στα σημεία πώλησης ανά την Ελλάδα, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη σήκωσαν μανίκια και, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη και ελατοπαραγωγός και ο ίδιος, Γιάννης Ξάκης, φροντίζουν τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου και φέτος να κυλήσουν όλα ομαλά και να εκπληρώσουν τον ρόλο τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού παραδοσιακού χωριού, που είναι χτισμένο στην καρδιά του Χολομώντα, έχουν λάβει την άδεια για τη διάθεση 35.000 ελάτων στην ελληνική και ξένη αγορά και εάν τελικά καταφέρουν να τα πουλήσουν όλα, τότε «θα έχουμε κάνει νέο ρεκόρ πωλήσεων, αφού πέρυσι ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο διαθέτοντας 30.000-32.000 δέντρα», εξηγεί ο κ. Ξάκης.

Η φετινή χρονιά προοιωνίζεται «άκρως θετική», σύμφωνα με τον ίδιο, αφού από την περασμένη κιόλας εβδομάδα το τηλέφωνο έχει πιάσει φωτιά κι οι προπαραγγελίες πέφτουν βροχή. «Μάλιστα», τονίζει, «πολλοί έμποροι από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο χωριό μας, κλείνοντας από κοντά τις συμφωνίες με τους ελατοπαραγωγούς».

«Μας καλούν και φέτος από ελληνικά νησιά, όπως τη Σύρο, προκειμένου να τους στείλουμε έλατα», υπογραμμίζει με ικανοποίηση ο κ. Ξάκης, προσθέτοντας πως όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, έλατα Ταξιάρχη θα στολίσουν και πολλά νοικοκυριά στην Αλβανία, ενώ δέντρα θα σταλούν και στην Κύπρο, που παραμένουν πιστοί πελάτες των ελατοπαραγωγών του Χολομώντα. Πέρυσι, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη έστειλαν περισσότερα από 300 δέντρα στην Αλβανία και πάνω από 2000 δέντρα στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την τιμή των ελάτων, ο πρόεδρος της κοινότητας Ταξιάρχη επαναλαμβάνει ότι εάν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή των δέντρων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παραμένει σταθερή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το 5%-10% και αυτό οφείλεται κυρίως στην αύξηση του μεταφορικού κόστους και της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Το σήμα για την έναρξη της φετινής εορταστικής περιόδου στη χώρα μας, δόθηκε και φέτος από τον Ταξιάρχη, όπου στις 7/11 φωταγωγήθηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού ένα έλατο 16 μέτρων, το οποίο στολίστηκε με πάνω από 85.000 λαμπάκια, χιλιάδες πολύχρωμα στολίδια και ένα μεγάλο χρυσό αστέρι στην κορυφή του.

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να πάρει ύψος. «Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξηγεί ο κ. Ξάκης.

Στο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι, ηλικίας από 20 έως και 80 χρόνων, ασχολούνται και με την καλλιέργεια έλατου, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ